Românii s-ar putea întoarce din Italia cu noi calificări. Competenţele românilor din Italia ar putea fi recunoscute, prin implementarea proiectului MEDIT, lansat miercuri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Calificările obţinute de români în Italia vor putea fi folosite la întorcerea în ţară, chiar dacă nu au studii domeniul respectiv, prin recunoaşterea competenţelor lor în ţara în care au emigrat. Această calificare a forţei de muncă se va putea face prin proiectul MEDIT, în valoare de aproximativ 10,5 milioane lei, finanţat de Fondul Social European (FSE). Proiectul se va derula până în martie 2011, urmând să creeze un set de instrumente care să ofere informaţiile necesare românilor din Italia despre realităţile din ţară şi să pregătească instituţiile abilitate pentru a interveni atunci când cetăţenii români vor dori să se întoarcă.
COOPERARE. Proiectul MEDIT - Model de cooperare transnaţională pentru întoarcerea muncitorilor români din Italia va fi derulat de ANOFM în colaborare cu parteneri din Italia. Va fi dezvoltat un model de cooperare transnaţională pentru popularizarea ofertei personalizate de locuri de muncă vacante din România şi a necesarului de forţă de muncă specializată în rândul emigranţilor români din Italia. Va fi elaborat şi un ghid al întoarcerii în România, pentru cei care nu mai cunosc realitatea din ţară, după mulţi ani de muncă în străinătate. Ghidul va fi distribuit gratuit, prin autorităţile române din ţările în care locuiesc emigranţii. Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate din Italia, depăşind 600.000 de persoane. Reprezentantul serviciului public de ocupare din Italia, Federico Lazzarini, a declarat în cadrul conferinţei de presă pentru lansarea proiectului că numărul locurilor de muncă din Italia s-a redus cu 400.000 de la începutul crizei economice, cei mai afectaţi fiind italienii. Numărul lucrătorilor români care au obţinut un loc de muncă în această perioadă a crescut cu aproximativ 200.000. Autorităţile italiene vor începe demersurile pentru ca lucrătorii români din domeniul construcţiilor să poată beneficia de certificate prin care le sunt recunoscute competenţele profesionale dobândite. Lazzarini a menţionat că nu se pune problema lipsei locurilor de muncă în sine, ci a "găsirii unui loc de muncă decent, care să ofere garanţii".
COSTURI. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 10,5 milioane lei, 7,3 milioane lei reprezentând finanţare de la FSE, 2,46 milioane lei contribuţia locală, iar 0,68 milioane lei, cheltuieli neeligibile. Termenul propus pentru finalizarea proiectului este martie 2011. După această dată va urma utilizararea efectivă a serviciului.
Citește pe Antena3.ro