x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 50% din cauza inflației

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 50% din cauza inflației

23 Iun 2022   •   12:04
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 50% din cauza inflației

Circa 90% dintre măririle salariale ale angajaților români nu acoperă inflația, astfel că putterea de cumpărare a scăzut cu 50%, arată un sondaj realizat de BestJobs.

Inflația a ajuns la 14,5% în luna mai 2022, potrivit datelor INS. Doar 37% dintre salariați au primit majorări de salarii însă majoritatea au fost sub inflație. Alți 12% au primit beneficii extrasalariale, precum prime ocazionale și tichete de masă. Din păcate, 51% nu au primit nicio creștere a  veniturilor reale și 25% au primit promisiuni de creșteri salariale. 

Totodată, 44% dintre salariații cărora nu le-au crescut vaniturile vor să aplice pentru alte joburi iar peste 19% vor să discute cu angajatorii pentru a găsi soluții. 
"Chiar dacă cele mai recente date statistice oferite de INS arată o creştere a câştigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este că angajaţii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului şi cel al preţurilor de pe piaţă. Situaţia nu este mai strălucită nici de partea angajatorilor, întrucât se văd nevoiţi să suplimenteze bugetele de salarii sau să adopte noi strategii care să le permită să îşi menţină nivelul de producţie. Chiar şi în ciuda acestor presiuni economice, piaţa muncii este în cel mai dinamic punct în care a fost în ultimii doi ani şi jumătate, atât din punct de vedere al ofertelor, cât şi din cel al aplicărilor, iar această mobilitate nu poate fi decât un semn bun pentru economia românească", spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Aproximativ 56% dintre angajați consideră că o mărire salarială între 10-30% ar putea diminua efectele inflaţiei iar 25% cred că au nevoie de o mărire de 31-50%. Pentru 20% dintre angajaţi, situaţia lor financiară ar necesita o majorare de peste 50% ca să îşi poată menţine stilul de viaţă. Astfel că 10% dintre angajații români vor să-și dezvolte propriile proiecte profesionale pe lângă cele de serviciu pentru a-și suplimenta veniturile. 

De asemenea, 44% dintre salariații spun că nivelul de trai s-a modificat simţitor, deoarece preţurile au crescut la alimente, bunuri de larg consum, haine,  utilităţi şi carburanţi.

Sondajul a fost realizat între 27 mai - 19 iunie 2022 pe1.451 de utilizatori de internet din România.

 

×
Subiecte în articol: salarii inflatie