x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii, puși la zid de Comisia Europeană. Vârsta înaintată până la care trebuie să muncească

Românii, puși la zid de Comisia Europeană. Vârsta înaintată până la care trebuie să muncească

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2023   •   18:30
Românii, puși la zid de Comisia Europeană. Vârsta înaintată până la care trebuie să muncească

Comisia Europeană cere majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani pentru angajații români, fiind o condiție pentru accesarea fondurilor europene din PNRR.

Autoritățile de la București s-au angajat să prevadă în noua lege a pensiilor "o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani".  Proiectul de act normativ aparține PNL și prevede facilități pentru salariații care vor decide să muncească până la o vârstă înaintată. 

"Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani", se arată în document.

Dacă persoanele de la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.

O altă prevedere se referă la majorarea vârstei de pensionare a femeilor, care va fi de 63 de ani până în anul 2030. 

De asemenea, bugetarii nu vor mai putea cumula pensiile cu salariul, cu unele excepții. 

Totodată, în PNRR mai există prevederea prin care trebuie redus accesul la pensionarea anticipată, astfel că vor fi reduse facilitățile, însă va fi păstrată cea potrivit căreia dacă se lucrează 8 ani peste stagiul de cotizare de 35 de ani,  se poate ieși la pensie anticipat. 

O veste bună vizează calcularea pensiei minime în funcție de salariul minim pe economie, acest lucru fiind benefic deoarece pensia minimă este în prezent de 1.200 de lei net, în timp ce salariul minim pe economie se situează la 1.860 de lei net. 

Circa un milion de persoane primesc pensie lunară minimă. 

Termenul limită pentru realizarea acestor modicitări este sfârșitul trimestrului I 2023, altfel banii europeni nu vor mai putea fi accesați. Este vorba despre un jalon prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În ultimele săptămâni au loc proteste de amploare în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare la 64 de ani, în timp ce românilor li se cere să muncească până la 70 de ani.

 

 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari