x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul mediu net a fost în aprilie de 4.564 lei, în creştere cu 15% faţă de aprilie 2022

Salariul mediu net a fost în aprilie de 4.564 lei, în creştere cu 15% faţă de aprilie 2022

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2023   •   15:15
Salariul mediu net a fost în aprilie de 4.564 lei, în creştere cu 15% faţă de aprilie 2022

Salariul mediu net pe economie a fost în luna aprilie de 4.564 lei, în creştere cu 15% faţă de perioada similară din 2022, cele mai mari câştiguri fiind în continuare în sectorul IT&C, cu o medie de 10.720 lei, iar cele mai mici în în hoteluri şi restaurante (2441 lei), arată datele INS.

Raportat la inflaţia anuală, salariul mediu net a crescut în aprilie 2023 cu 3,4% faţă de aprilie 2022.

Comparativ cu luna martie, în aprilie salariul mediu a avut un plus de 10 lei (+0,2%). Ţinând cont de inflaţie, indicele câştigului salarial real a fost 99,5%.

Câştigul salarial mediu brut a fost 7.311 lei, cu 21 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2023.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 235,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2023.­

Cele mai mari creşteri de salarii în aprilie faţă de martie au fost înregistrate în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 26,6%, respectiv cu 25,4% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

De asemenea, creşteri între 6,0% şi 13,5% au fost înregistrate în domeniul de transporturi pe apă, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi extractive, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Majorări între 2,5% şi 6,0% au fost în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), cercetare-dezvoltare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, colectarea şi epurarea apelor uzate, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

În schimb, scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat n fabricarea produselor din tutun, cu 31%, respectiv cu 5-9% în activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor).

Salariile medii nete s-au redus cu 3-4% în fabricarea produselor textile, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea băuturilor, fabricarea de mobilă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2023, salariul mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în administraţie publică (Ă3,6%), respectiv ȋn sănătate şi asistenţă socială (Ă1,7%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut (-6,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, scrie Ziarul Financiar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: salariu mediu crestere