x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Sezonul târgurilor de joburi

Sezonul târgurilor de joburi

de Diana Scarlat    |    20 Apr 2011   •   22:00
Sezonul târgurilor de joburi
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

162053-cs-nick6283.jpgÎn această primăvară, târgurile de joburi pentru absolvenţii de studii superioare sunt mai căutate decât Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), unde locurile de muncă s-au înmulţit, dar disperarea şomerilor s-a mai domolit. Poate şi pentru că ANOFM scoate la târguri foarte puţine oferte pentru specialişti, cele mai multe fiind pentru muncitori calificaţi şi absolvenţi de studii liceale, posturi foarte prost plătite.

Miile de români care se călcau în picioare pentru a-şi depune CV-urile la târgurile de joburi s-au mai calmat în acest sezon, fie pentru că şi-au dat seama că n-au pentru ce să ducă o astfel de luptă, fie pentru că mulţi au plecat să muncească în străinătate. „Vin din 2009 la fiecare târg şi nu am găsit nimic până acum. Mi-am pierdut locul de muncă în decembrie 2008, am 54 de ani şi nu mă angajează nimeni, dar am venit şi acum să mai încerc. Am mai lucrat cu ziua, pe la cunoscuţi, m-a ajutat salariul nevestei şi al băiatului nostru care a plecat să muncească în Anglia. Nu-mi mai fac iluzii, dar mai depun o dată CV-ul”, spune Marin I., un şomer din Bucureşti, care nu s-a grăbit să se aşeze la coada la târgul de joburi de la prima oră a dimineţii, aşa cum spune că făcea până acum. Oamenii nu sunt tocmai încântaţi de oferte, foarte multe fiind pentru salariul minim pe economie.

Numărul joburilor scoase la Bursa de la Bucureşti de AMOFM, desfăşurată vineri, 15 aprilie, s-a dublat faţă de ediţia precedentă, dar cozile s-au micşorat simţitor. AMOFM a organizat la Palatul Copiilor din Capitală, Bursa generală a locurilor de muncă unde au venit cu oferte 235 de angajatori, cu un total de 5.055 de posturi. La precedenta ediţie a Bursei generale a locurilor de muncă, din aprilie 2010, numărul locurilor de muncă era de numai 2.474, de la 158 de angajatori. Şi la târgul de carieră „Angajatori de top”, organizat la Sala Palatului din Bucureşti, cu o săptămână înaintea Bursei AMOFM, numărul joburilor oferite de angajatori a fost aproape dublu faţă de cel din primăvara lui 2010. Angajatorii au venit cu 2.250 de joburi aproape de două ori mai multe decât cu un an în urmă. Târgul a fost vizitat de peste 15.000 de tineri absolvenţi de studii superioare, aflaţi în căutarea unui loc de muncă. CV-urile se mai pot depune până luna viitoare, pe site-ul www.hipo.ro.

×
Subiecte în articol: piata muncii