Potrivit Ministerului Muncii, în România erau înregistraţi aproximativ 160.000 de şomeri cu vârste de până la 30 de ani şi alţi circa 160.000 de şomeri cu vârste între 30 şi 39 de ani, la sfârşitul lunii septembrie. Aproape 17% dintre şomeri sunt tineri, iar explicaţia ar fi că mulţi dintre ei şi-au ales meserii care nu se mai caută. Pentru a-i ajuta pe elevii bucureşteni să-şi aleagă mai bine meseria, MMFPS a lansat ieri Programul "Decide-ţi cariera potrivită", care se va derula timp de şase luni în Capitală.
"Statisticile ne arată că din numărul total al şomerilor, circa 16,8% sunt tineri. Nu este o situaţie îmbucurătoare. Problema tinerilor nu este una izolată. Cu această provocare se confruntă şi Uniunea Europeană, unde la sfârşitul lunii iunie potrivit datelor Eurostat se înregistrau cinci milioane de tineri şomeri", a precizat Mariana Nedelcu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) la lansarea Programului "Decide-ţi cariera potrivită", destinat elevilor bucureşteni din clasele a XI-a şi a XII-a, program de informare a elevilor bucureşteni în privinţa alegerii meseriei. Ea a explicat că, pe lângă faptul că tinerii îşi aleg meserii care nu mai au căutare pe piaţa muncii, tot cei din această categorie de vârstă au fost primii concediaţi în perioada de criză economică din cauza lipsei de experienţă, iar mulţi dintre cei care trăiesc în mediul rural au posibilităţi foarte reduse de a-şi găsi un loc de muncă, oferta fiind limitată. Directorul Agenţiei Municipale de Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, Tiberiu Gorodea, a precizat că numărul tinerilor absolvenţi care vin să se înregistreze ca şomeri este în creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acelaşi trend ascendent fiind înregistrat şi în privinţa ratei şomajului, care a ajuns deja la 2% în Capitală.
TRAINING PENTRU CONSILIERI. Pentru a putea veni în sprijinul elevilor, profesorii vor fi la rândul lor instruiţi. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cei ai AMOFM vor organiza şedinţe de training pentru profesorii consilieri, pentru diriginţii claselor a XI-a şi a XII-a şi pentru elevi. Programul "Decide-ţi cariera potrivită" se va derula timp de şase luni în toate liceele din Capitală. În această perioadă va fi realizată şi o broşură pentru informarea beneficiarilor proiectului. În cadrul programului va fi realizat şi un studiu privind orientarea în carieră a elevilor. Inspectorul general de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu, a declarat la lansarea programului că se ajunge în situaţia în care oferta pe care o au instituţiile de învăţământ nu mai corespunde necesităţilor de pe piaţa muncii.
Citește pe Antena3.ro