x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Iul 2009   •   00:00

17 iulie 2009



CHINEZII, LA VARŞOVIA
Circa 50 de muncitori chinezi care au lucrat în Polonia au improvizat o tabără în faţa ambasadei Chinei de la Varşovia, relatează AFP. Grupul s-a instalat în faţa ambasadei în urmă cu patru zile. Aceştia spun că au fost lăsaţi de către intermediarii sino-polonezi fără bani, neprimindu-şi salariile în ultimele trei luni. Muncitorii chinezi dorm pe jos, pe cartoane, fie în corturi improvizate. Au solicitat ajutorul autorităţilor din ţara lor, însă, ca şi în cazul celor din România, de la începutul anului, n-au primit încă nici un răspuns. Muncitorii spun că au ajuns în Polonia în luna martie pentru a lucra în construcţii, dar nu au fost plătiţi decât la începutul sejurului.

INVESTITORI ÎN ROMÂNIA

Presa poloneză comentează deplasarea investitorilor străini din Polonia către România, forţa de muncă fiind mai ieftină în ţara noastră. Publicaţia poloneză Rzeczpospolita dă ca exemplu producătorul german de componente auto Takata-Petri, prezent deja pe piaţa românească. Această companie a anunţat deja că urmează să concedieze în Polonia 500 de angajaţi până în luna august. În România, firma deţine două fabrici în judeţul Arad şi una la Sibiu, având aproape 4.500 de angajaţi. Şi compania japoneză Sumitomo a anunţat că va închide în luna octombrie una dintre cele două fabrici din Polonia, urmând să-şi transfere activităţile în România.

PROIECT ANOFM

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a lansat miercuri, 15 iulie 2009, proiectul strategic "Anticiparea schimbărilor pe piaţa muncii". Proiectul este finanţat din Fondul Social European (FSE), făcând parte din Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POS DRU), Axa 4 - "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare". Beneficiarii acestui proiect sunt ANOFM şi cele 47 de structuri teritoriale ale acesteia. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii Serviciului Public de Ocupare de a anticipa evoluţiile, pe termen scurt şi mediu, ale pieţei muncii la nivel local, regional şi naţional.

POSIBILĂ COMASARE

Filialele Agenţiei Naţionale a Ocupării Forţei de Muncă (ANOFM) vor fi comasate într-o singură instituţie cu direcţiile judeţene de muncă, pentru a elimina suprapunerea atribuţiilor. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu agenţiile subordonate Ministerului Dezvoltării. În procesul de comasare vor fi incluse şi numeroasele agenţii din domeniul mediului, precum Garda de Mediu, Direcţiile Apelor şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei.
Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a declarat că nu a fost informat până ieri în legătură cu această decizie. Prin comasare se vor reduce locurile de muncă şi posturile de conducere.

×