x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Trendul momentului: cum ajungi asociat sau partener cu giganții mondiali

Trendul momentului: cum ajungi asociat sau partener cu giganții mondiali

de Diana Scarlat    |    08 Feb 2021   •   07:51
Trendul momentului: cum ajungi asociat sau partener cu giganții mondiali

În primăvara anului trecut, recrutarea a suferit o adevărată revoluție. Aproape totul s-a mutat în mediul online, iar atragerea forței de muncă în această formulă a luat amploare. Numărul de locuri de muncă oferite de rețelele de distribuție și de magazinele online a crescut semnificativ, în lockdown, peste tot în lume, nu doar în România. Se poate vorbi, deja, despre o nouă tendință de reorientare a piețelor, inclusiv a pieței forței de muncă, astfel încât s-a trecut la estomparea șomajului generat de criza celor două luni de închidere, de la debutul pandemiei, prin absorbirea forței de muncă în companiile care au înregistrat câștiguri. Mediul online a fost, cu siguranță, marele câștigător al anului 2020 și tinde să rămână în top de-acum înainte, astfel încât specialiștii estimează că vor fi din ce în ce mai multe locuri de muncă și pentru IT-iști.

 

Amazon, gigantul vânzărilor online, a reușit performanța de a deveni marele câștigător al crizei provocate de pandemie, cu încasări de până la 11.000 de dolari pe secundă, iar proprietarul companiei, Jeff Bezos, a ajuns la o avere de peste 184 de miliarde de dolari în acest moment, fiind în topul mondial pe locul al doilea, după Elon Musk (188 miliarde de dolari). Al treilea loc al topului mondial e ocupat de Bill Gates, cu 132 de miliarde de dolari. Astfel, tehnologia, internetul și comerțul online sunt primele trei domenii care absorb forța de muncă, acum și pe viitor, după ce obiceiurile oamenilor s-au schimbat radical, în ultimele 10 luni, preferând tranzacțiile online în locul celor fizice. Aceasta fiind tendința globală, se poate observa, în cifre, cum în aceeași perioadă, toate companiile care fac vânzări online au înregistrat creșteri, au angajat și au crescut salariile. Această evoluție le dă mari speranțe celor care și-au pierdut locurile de muncă în pandemie, dar și guvernelor care trebuie să rezolve problema șomajului.

 

Angajare rapidă, retribuție după cerere și ofertă

 

Încă din martie 2020, doar în SUA au fost angajați sute de mii de oameni pentru depozite și distribuție, la cele mai mari firme care au făcut comerț online, iar salariile au fost dublate, pentru orele suplimentare. S-a schimbat și raportarea angajatorului la angajat, astfel încât mulți au acum statut de „asociat”. Un asociat este un muncitor fără contract permanent de muncă, echivalentul „partenerului” firmelor de ridesharing. Pentru un astfel de post, în SUA se câștigă între 15 și 17 dolari pe oră, pentru munca la un depozit Amazon. Un alt trend al momentului este trecerea de la contractele fixe la cele mobile, cu muncitori „asociați” și șoferi „parteneri”. Este o măsură pe care companiile și-au luat-o pentru a nu fi nevoite să justifice concedierile ulterioare, în cazul în care vânzările scad brusc. Este o convenție între companii și cei care sunt în căutarea unui loc de muncă. O problemă care se ridică în acest tip de abordare este faptul că asociații sau partenerii nu mai beneficiază de asigurări și toate drepturile unui angajat. Totuși, au multe alte avantaje și oportunități de câștig imediat. Aceeași metodă a fost practicată, în ultimii ani, de UBER și de alte firme de ridesharing. Tocmai de aceea au fost scandaluri în toate țările lumii, pornindu-se de la acuzațiile de încălcare a legislației în vigoare, atât în privința muncii, cât și din perspectiva legislației transporturilor rutiere de persoane. Dar șoferii „parteneri” ai firmelor de ridesharing și muncitorii „asociați” ai companiilor de vânzări online sunt la fel de mulțumiți ca și freelancerii, care în ultimii zece ani și-au crescut numărul și veniturile, lucrând pe baza unor contracte punctuale, de scurtă durată. „Această tendință de mobilitate pe piața forței de muncă poate fi considerată periculoasă din perspectiva protecției drepturilor angajaților, însă rezolvă o mare parte din problemele pe care le generează crizele economice. Asigură încadrări rapide pe piața muncii, în timp ce retribuțiile se reglează prin cerere și ofertă”, explică Florentina Rădulescu, expert HR.

 

 

Pentru comerțul online, de la Amazon până la cele mai mici firme de curierat, veniturile angajaților și ale partenerilor au crescut direct proporțional cu nevoile pieței din perioada de lockdown. Acestea au continuat să crească în perioada următoare.

 

 

Giganți precum Google. Facebook sau Amazon sunt câștigătorii crizei provocate de Coronavirus. Pe lângă acestea, au înregistrat creșteri importante firmele de livrări la domiciliu și cele de ridesharing. Unele companii și-au schimbat planurile de investiții și de recrutare încă de la începutul verii lui 2020, pentru că și-au dat seama că vor avea nevoie de personal. Astfel a-nceput și o reorganizare a pieței forței de muncă și a principiilor care stau la baza strategiilor de recrutare. Și legislația este mai relaxată și în schimbare, inclusiv în privința domeniilor care au iscat scandaluri peste tot în lume, în ultimii ani, respectiv transporturile alternative. Ridesharingul a făcut deja un salt important în perioada de lockdown, iar în viitor ar putea prelua o mare parte din locurile de muncă pierdute în ultimele luni.

 

 

Garantul creșterilor pe o piață afectată de criză

 

Piața forței de muncă mobile, care se bazează pe contracte de parteneriat, poate regla salariile, chiar și fără contracte de muncă în forma de până acum. „Deși dispar predictibilitatea și stabilitatea locului de muncă, este un fenomen pe care noi îl considerăm firesc într-o perioadă de puternice transformări ale întregii economii. De asemenea, în întreaga lume s-au luat măsuri de încurajare a învățării continue, pentru a se asigura posibilități multiple de reconversie rapidă, astfel încât să nu se mai ajungă la o situație de blocaj, ca în 2009, când multe țări au înregistrat o creștere alarmantă a ratei șomajului, iar guvernele nu mai găseau soluții pentru a rezolva problema ocupării pe piața forței de muncă”,  specialista în HR Florentina Rădulescu.

×