Toţi cetăţenii Uniunii care au lucrat într-o ţară UE cu acte-n regulă vor beneficia de ajutor financiar din partea statului în care au fost angajaţi. Asta a hotărât ieri Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE).
În baza principiului egalităţii de tratament garantat de dreptul comunitar, un cetăţean european are dreptul să primească ajutorul de şomaj de la statul membru unde a lucrat, mai exact, o prestaţie de natură financiară menită să-i faciliteze accesul pe piaţa muncii, potrivit deciziei dispuse ieri de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE). Instanţa europeană a clarificat astfel o problemă de drept adusă în atenţia Curţii de Germania, într-un litigiu iscat între doi cetăţeni greci şi Oficiul pentru ocuparea forţei de muncă al oraşului Nürnberg, privind încetarea acordării către cei doi eleni a prestaţiilor de bază pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Cei doi greci lucraseră pe piaţa muncii din Germania pentru perioade foarte scurte, contra unor remuneraţii minore, fapt ce ar fi adus incidenţa directivei comunitare privind libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii, potrivit căreia un stat membru nu ar fi obligat să acorde o prestaţie de asistenţă socială cetăţenilor care nu sunt activi din punct de vedere economic. Aceasta ar intra însă în contradicţie cu principiul egalităţii de tratament garantat de dreptul comunitar, astfel că Germania a apelat la CECJ pentru lămurirea problemei de drept comunitar. Curtea a decis, făcând trimitere şi la jurisprudenţa CECJ, că, indiferent de nivelul limitat al remuneraţiei şi de durata redusă a activităţii profesionale, nu este exclusă posibilitatea ca aceasta, să fie considerată de autorităţile naţionale drept reală şi efectivă, permiţând astfel atribuirea calităţii de "lucrător" titularului său. Decizia CECJ are forţă obligatorie nu doar pentru părţile implicate în dosarul soluţionat, ci şi pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
19 MILIARDE DE EURO
Mai mult, Comisia Europeană a elaborat o strategie prin care UE să aloce anticipat 19 miliarde de euro din cheltuielile planificate ale Fondului Social European (FSE) pentru sprijinirea persoanelor afectate de criză, fără cofinanţare din partea statelor membre în perioada 2009-2010. Priorităţile CE sunt menţinerea angajaţilor la locurile de muncă, crearea de locuri de muncă, promovarea mobilităţii, îmbunătăţirea nivelului de calificare în vederea satisfacerii necesităţilor pieţei forţei de muncă şi accesul sporit la locuri de muncă. Documentul prevede şi un angajament prin care tinerii şomeri care caută un loc de muncă într-un alt stat membru să fie îndreptăţiţi să primească, timp de cel puţin şase luni, ajutoarele de şomaj la care ar fi avut dreptul în ţara lor de reşedinţă. Propunerile făcute CE vor fi prezentate liderilor UE, care trebuie să îşi dea acordul în cadrul CE din 18-19 iunie.
Citește pe Antena3.ro