Guvernul stabilește în fiecare an numărul zilelor libere de sărbătorile legale. În plus, salariații care muncesc în condiții speciale au dreptul la mai multe zile de odihnă.
Codul Muncii stabilește că toți angajații, nu doar bugetarii, au dreptul la 21-25 de zile de concediu, în funcție de vechime, 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. Unele instituții de stat oferă salariaților între 3-10 zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă.
Mai mult, deși zilele libere de sărbători legale sunt obligatorii atât pentru salariații din companiile private, cât și de la stat, doar bugetarii beneficiază de punți, atunci când acestea pică marțea și joia.
Prin urmare bugetarii cu peste 10 ani vechime în muncă pot ajunge la 35 de zile de concediu, plus zile libere de sărbători legale și punțile dacă acestea pică marțea și joia.
Codul Muncii mai prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă 3 zile libere, care reprezintă puntea, decise de executiv în acest an. Astfel că angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe "minivacanţe" de 4 zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend.
Aşa a fost cazul de Ziua Unirii Principatelor, Ziua Copilului şi va fi de Adormirea Maicii Domnului. Minivacanţe sunt şi de Paşte, Ziua Naţională şi Crăciun. Bugetarii ajung astfel la un total de circa 50 de zile libere pe an, potrivit antena3CNN.
Zile libere pentru bugetari