RFI Romania, filiala a Radio France Internationale (RFI), care emite in Romania si Moldova, sarbatoreste, joi, 20 de ani de existenta in eterul romanesc si anunta, cu aceasta ocazie, extinderea emisiei pe Internet si prin telefonia mobila si inaugurarea unui nou sediu.
Lansat in 1991, sub numele de "Radio Delta', RFI Romania este difuzat pe frecvente FM in Bucuresti, Iasi, Cluj si Craiova, precum si in capitala Republicii Moldova, Chisinau. Programele sale bilingve (13 ore in romana si 11 ore in franceza) realizate de echipa editoriala din Bucuresti, in colaborare cu redactia romana de la Paris, sunt preluate de 50 de posturi locale de radio din intreaga tara. RFI Romania are, in prezent, o audienta saptamanala de 2,7% si o rata de notorietate de 28%, printre ascultatorii sai fideli numarandu-se numerosi formatori de opinie din Romania, a declarat Genevieve Goetzinger, director delegat al RFI, in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti. Aceasta a marturist, de altfel, ca, atunci cand a fost lansat "Radio Delta' la Bucuresti, nu isi imagina ca, dupa 20 de ani, se va ajunge la asemenea rezultate.
RFI a inchis numeroase servicii in limbi straine in cadrul unei restructurari, dar a decis sa pastreze RFI Romania, pentru ca "este un post de radio care este o realitate si care are un potential de dezvoltare in special pentru noile tehnologii', a declarat Goetzinger. 'In luarea acestei decizii au contat foarte mult vitalitatea si potentialul de dezvoltare al acestei antene, care emite intr-o tara francofona, legata de Franta printr-o lunga relatie de prietenie, chiar daca apar din cand in cand dificultati pe partea politica', a continuat ea.
Cu ocazia implinirii a 20 de ani, RFI Romania a lansat un site dedicat telefoniei mobile, http://m.rfi.ro. Programele RFI Romania sunt deja accesate de peste 20.000 de auditori, ele fiind difuzate atat in romana, cat si in franceza, prin intermediul telefonului mobil, a precizat directorul radioului, Cornel Ion.
Avand o redactie formata din 12 jurnalisti la Bucuresti si doi la Paris, RFI Romania emite in cinci orase din Romania si din Moldova si programele sale sunt preluate de 50 de radiouri din tara. Site-ul sau Internet este accesat in medie de 30.000 de vizitatori.
RFI, care face parte, impreuna cu postul de televiziune France 24, din Audiovizualul Extern Francez (AEF), numara 45 de milioane de auditori in intreaga lume, potrivit dnei Goetzinger, citate de AFP.
"Este un radio care creeaza informatia, este un radio de scoop informational. Este un radio aflat in primele randuri in ceea ce priveste dezbaterea in curs dintre tarile noastre, in ceea ce priveste spatiul Schengen. In ceea ce priveste manuscrisele Cioran, am fost tot in primele randuri. Este un radio remarcabil si prin libertatea de expresie. La RFI, ne place sa vorbim despre privirea franceza, privirea pe care o pune Franta pe actualitatea internationala. Acest mod de a privi actualitatea se aseaza pe o confruntare a unor puncte de vedere diferite, este o vointa puternica de impartialitate si de independenta. Si asta e, din punctul meu de vedere, tot brandul RFI Romania', a spus directorul delegat al RFI.
Exceptand "limbile numite mondiale, spaniola si engleza, am ales sa pastram si alte cateva limbi, precum romana, desi nu se pune problema de a situa Romania printre alte tari decat cele din UE. Vorbim despre o tara membra a UE, unde, indiferent de ansamblu, este o libertate a presei', a precizat directorul delegat al RFI.
Intrebat in legatura cu viitorul in tara noastra a unui post care emite si in franceza, redactorul-sef al RFI Romania, Luca Niculescu, si-a exprimat optimismul. "Publicul francofon rezista bine. Franceza este cea de-a doua cea mai studiata limba straina in scoli. Daca nu ma insel, 50% dintre elevii romani invata limba franceza. Este o scadere fata de acum 20 de ani, dar este o limba care se mentine foarte bine si un public pe care il pastram', a spus el pentru Agerpres.