x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Un român vinde aer din Munții Carpați în China și în India

Un român vinde aer din Munții Carpați în China și în India

de Luciana Cocoș    |    17 Sep 2020   •   10:41
Un român vinde aer din Munții Carpați în China și în India

Poluarea aerului din marile centre urbane are efecte semnificative asupra sănătăţii oamenilor. Alergii, bronşite, astm, afecțiuni pulmonare şi ale căilor respiratorii sunt câteva dintre consecințele pe care poluarea le are asupra sănătăţii. Un antreprenor a venit însă cu o soluție mai puțin obișnuită, oferind oamenilor „o gură” de aer pur, din inima Carpaților. Aerul îmbuteliat aduce nenumărate beneficii, iar afacerea românului se bucură de un real succes, mai ales în rândul sportivilor.

 
Ideea de a capta aerul curat de munte într-un recipient din care poate fi apoi inhalat i-a venit inginerului Mihai Arsene în timpul unei excursii cu familia în Munții Carpați. Perfecțiunea aerului montan l-a determinat pe acesta să găsească cea mai bună cale de a-l împărtăși cu oamenii care au nevoie de el. „Există exemple istorice care documentează proprietățile aerului carpatin. Un exemplu celebru este dat de împărăteasa Elisabeta a Austriei, cunoscută și ca prințesa Sissi, care obișnuia să viziteze periodic aceste ținuturi pentru a-și ameliora și vindeca problemele respiratorii, sau de generalul rus Pavel Kiseleff, care își trimitea la tratament pe aceste meleaguri soldații bolnavi. Istoria documentează faptul că în anul 1873 aerul românesc a obținut Diploma de Onoare la Expoziția de la Viena, iar în 1928 s-a certificat că aerul din Carpați are proprietăți similare cu cel din Alpii Elvețieni”, spune inginerul, care a pus bazele afacerii Energy RoAir în anul 2018.
 
 

Ideea acestui business s-a născut din necesitatea oamenilor de a avea un scut împotriva poluării și o mică evadare, chiar și pentru câteva secunde, în Munții Carpați. Dreptul de a fi sănătos și de a avea acces la un micromediu sănătos este legitim și logic.


Realmente, pandemia COVID-19 a crescut vânzările internaționale, mai ales prin prisma faptului că oamenii au stat acasă, dar dorința companiei este de a crește în stare de normalitate și de a aduce beneficii în afara contextelor extreme.

Mihai Arsene, fondator Energy RoAir

 
Cum se îmbuteliază 

 

Nucleul ideii sale de business fiind conturat, pentru dezvoltarea afacerii au fost antrenați o mulțime de specialiști în fluxul tehnologic și profesioniști în domeniul sănătății. Au urmat apoi strategii de marketing, trecând, desigur, prin filtrele de control al calității produsului finit îmbuteliat în recipiente reciclabile. „A fost aleasă locația montană cu o compoziție optimă a aerului, pe baza serviciilor oficiale de cartografiere a mediului și pe dovezi bine stabilite ale potențialului său benefic pentru sănătate; au fost căutate cele mai bune soluții tehnice pentru recoltarea aerului pur, fără modificarea proprietăților sale naturale, nici a mediului înconjurător; au fost identificate cele mai potrivite recipiente reciclabile, pentru a păstra compoziția aerului pur și, de asemenea, pentru a fi ușor de utilizat - user friendly -; contractarea unui laborator autorizat pentru analiza aerului, atât în timp real, la fața locului - on site -, cât și din recipiente, astfel încât să fie disponibile documente valabile și oficiale privind calitatea aerului”, explică antreprenorul. 

 

Fluxul tehnologic pentru recoltarea și conservarea aerului este o marcă brevetată și are la bază mai mulți pași. 

 

„Identificarea locației de recoltare a fost aleasă pe următoarele considerente: temperatura și umiditatea medie anuală, fluxul eolian anual, intensitatea radiațiilor UV care asigură puritatea microbiologică, specificul vegetației, inclusiv plante medicinale. Distribuția aerului de munte proaspăt recoltat în recipiente de uz individual se face conform unei tehnologii brevetate de umplere pentru materii gazoase. Aerul pur este introdus cu ajutorul unui sistem inovativ și asigură o presiune controlată în interiorul recipientului. Mai apoi, urmează fixarea dispozitivului de pulverizare, special conceput pentru transportul direct al aerului din interiorul recipientului către tractul respirator. În proiectarea acestui dispozitiv (tip mască), specialiștii noștri au luat în considerare atât siguranța utilizatorului, cât și păstrarea calității aerului”, mai spune Mihai Arsene.


 
Aerul montan, dat la export

 

Ideea inginerului a prins repede în piață, în special peste hotare. „Inițial, existența unei piețe definite pentru un astfel de produs a fost o provocare, dar specialiștii noștri au identificat sensibilitățile populaționale. Astfel, aerul montan pur îmbuteliat oferă un real scut antipoluare, în mod special în acele zone geografice extrem de poluate din Asia, zona Golfului, dar în același timp din orice regiune urbană modernă, indiferent de continent. Poate fi o evadare pentru cei care nu au disponibilitatea de a se deplasa la munte ori de câte ori doresc, și, foarte important, revigorează masiv capacitățile vitale ale sportivilor, indiferent dacă sunt amatori sau sportivi de performanță. Din acest punct de vedere, avem dovezi concrete, dar colectăm datele oficiale, pentru a le face publice, privind optimizarea unor rezultate internaționale sportive de performanță după utilizarea produsului nostru”. Aerul Energy RoAir nu conține niciun aditiv utilizat de obicei în industria aerosolilor (produse halocarbonate - denumite de obicei freoni, propulsori, agenți de umectare și de formare a filmului, umectanți, agenți tensioactivi, emolienți, agenți antispumare, antioxidanți sau conservanți). Aerul din Munții Carpați este bogat în ozon, ioni negativi și aerosoli proveniți din vegetația montană, iar razele ultraviolete naturale îi asigură puritatea microbiologică. Datorită acestor proprietăți, produsul este căutat și folosit în special de sportivii de performanță. Efectul ozonului și al ionilor negativi stimulează circulația la nivel pulmonar, îmbunătățește permeabilitatea membranelor plasmatice, crește aportul de sânge oxigenat la nivelul mușchilor, îmbunătățește circulația sângelui, stimulează sistemul imunitar, tonifiază întregul organism. Iar efectul aerosolilor, acele mici particule de ulei volatil emanate de plante, ameliorează iritațiile bronșice, cresc activitatea sistemului respirator, antagonizează stresul fizic și psihic, îmbunătățesc somnul și stimulează procesele regenerative. Prețurile flacoanelor cu aer din Carpați sunt cuprinse între 50 și 80 de lei, în funcție de numărul de inhalări.
 
 
 

Dezvoltare pentru sănătate

 

Blocajele provocate de pandemia de coronavirus nu s-au resimțit în afacerea cu aer curat, dar antreprenorul spune că o dezvoltare sănătoasă trebuie să se producă în afara situațiilor extreme. „Contextul de business românesc oferă provocări în prezent, este nevoie de încredere și gândire pozitivă. Investiția inițială a primit susțineri etapizate, iar estimările sunt extrem de promițătoare. România este o țară ideală din punctul de vedere al resurselor naturale, iar acest lucru este bine-cunoscut încă din Antichitate, din vremea strămoșilor daci și romani. Noi, oamenii, suntem cei ce fac diferența între a beneficia de aceste resurse sau a alege să le ignorăm. Energy RoAir a ales să valorifice resurse bioclimatice autohtone, nealterate, pentru beneficiul oamenilor”, spune Mihai Arsene. Planurile companiei Energy RoAir sunt legate de starea de sănătate a oamenilor și de promovarea aerului pur din Munții Carpați. „Este foarte posibil ca această idee, acest proiect, să stimuleze inclusiv turismul în regiunea noastră, ceea ce nu poate fi decât un argument în plus. Planurile sunt multe, dar amplitudinea este încă dificil de anticipat. În orice caz, piața asiatică este oportună, rămân alte identități geografice de targetat”, conchide antreprenorul.
 

×