x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Vești BUNE pentru firmele mici. Crește plafonul pentru plata TVA

Vești BUNE pentru firmele mici. Crește plafonul pentru plata TVA

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2025   •   08:40
Vești BUNE pentru firmele mici. Crește plafonul pentru plata TVA

Guvernul Ciolacu2 pregătește un proiect de lege prin care va crește plafonul de la care firmele mici trebuie să plătească TVA. Suma se va majora de la 300.000 de lei la 395.000 de lei.

Măsura transpune în legislația națională reglementările europene și are scopul de a facilita accesul companiilor mici la regimul de scutire și de a reduce sarcinile administrative pentru micii antreprenori. Conform analizei Profit.ro, schimbarea vine în contextul aplicării Directivei (UE) 2020/285.

Creșterea plafonului pentru plata TVA

Majorarea pragului pentru plata TVA de la 300.000 de lei la 395.000 de lei, echivalentul a circa 85.000 de euro, va ajuta firmele mici. Noile reglementări vor oferi întreprinderilor din România posibilitatea de a aplica regimul special de scutire și în alte state UE, cu condiția ca cifra de afaceri totală la nivel unional să nu depășească 100.000 de euro, potrivit stiripesurse.ro.

Prin urmare, societățile care depășesc plafonul de 395.000 de lei vor trebui să se înregistreze ca plătitori de TVA.  Codul fiscal prevede un termen de 10 zile pentru această obligație.

Totodată, firmele care au depășit pragul de 300.000 de lei până în martie 2025, dar nu și de 395.000 de lei, vor putea cere scoaterea din evidența TVA începând cu 1 aprilie 2025. Procedura de solicitare a scoaterii din evidență va putea fi efectuată în primele 10 zile ale fiecărei luni, iar organele fiscale vor avea obligația de a soluționa cererile până la sfârșitul lunii respective. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, firmele vor trebui să respecte în continuare toate obligațiile fiscale aferente.

Noua legislație permite și firmelor din alte state UE să beneficieze de regimul special de scutire în România, daacă respectă plafonul național de 395.000 de lei. Companiile românești care doresc să aplice regimul special în alte țări din UE vor trebui să respecte atât plafonul unional de 100.000 de euro, cât și reglementările fiecărui stat membru în care doresc să activeze.

Pentru firmele care au depășit plafonul de 300.000 de lei înainte de 1 martie 2025 și nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA,se vor aplica regulile valabile de la 1 aprilie 2025. Scutirea de TVA pentru anumite operațiuni va putea fi aplicată prin restituire, conform unei proceduri stabilite de Ministerul Finanțelor, cu termen limită de solicitare până la 30 iunie 2025.

Avantaje pentru firmele mici

Potrivit Ministerului Finanțelor, aceste modificări vor avea un efect pozitiv asupra întreprinderilor mici, reducând costurile administrative și simplificând conformarea fiscală. Crearea unui cadru unitar la nivelul UE va facilita activitatea firmelor mici în alte state membre, eliminând obligația de a se înregistra ca plătitori de TVA în fiecare țară în care operează. Proiectul include ajustări ale normelor privind locul prestării serviciilor electronice pentru a asigura impozitarea acestora în statul de consum, notează stiripesurse.ro.

×
Subiecte în articol: masuri fiscale tva