x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bucurii la feminin Curățenia (emoțională) de primăvară

Curățenia (emoțională) de primăvară

de Maria Coman    |    08 Mar 2021   •   07:30
Curățenia (emoțională) de primăvară
Sursa foto: Foto Ben White - unsplash.com

După un an foarte complicat, cu multe restricții și multe schimbări, primăvara aceasta ar putea să fie un bun moment să ne curățăm un pic de tot ceea ce am acumulat în ultimele luni și să ne întoarcem la o variantă a noastră mai bună.

Puterea Prezentului, cartea scrisă de Eckhart Tolle, este un bestseller tradus în 33 de limbi, care ne arată cum să ne debarasăm de «corpul-durere», o forţă distructivă pe care o exercită mintea şi egoul asupra corpului. Mesajul cărţii de faţă este pe cât de simplu, pe atât de revelator: dacă alegem să trăim în prezent, ne dăm şansa de a avea o viaţă fericită. Pentru a ajunge însă acolo, trebuie să ne răspundem la o întrebare: imaginea pe care o avem asupra realităţii este, într-adevăr, cea mai adecvată? Ne reprezintă cu adevărat? Ştim cine suntem, care este puterea noastră reală şi în ce constă aceasta de fapt? Conştientizând faptul că suntem Fiinţa din spatele gândirii, liniştea din spatele zgomotului minţii, iubirea şi bucuria din spatele durerii, ajungem la libertate, salvare, iluminare. Aducând prezentul în ceea ce simţim şi anulând identificarea cu corpul-durere, ne transformăm experienţa. Anularea identificării cu gândirea înseamnă să fim observatorii tăcuţi ai preocupărilor şi ai comportamentului nostru, dar mai ales ai tiparelor repetitive de gândire şi ai rolurilor jucate de către ego.

Cum să îți schimbi mintea ne explică ce ne învață noua știință a psihedelicelor despre conștiință, moarte, adicție, depresie și transcendență. Când și-a propus să cerceteze modul în care sunt utilizate LSD-ul și psilocibina (ingredientul activ din ciupercile magice) pentru a aduce alinare oamenilor care suferă de afecțiuni dificil de tratat precum depresia, adicția și anxietatea, Michael Pollan nu a intenționat să scrie această carte, fără îndoială cea mai personală dintre toate volumele sale. Dar descoperind modul în care aceste substanțe remarcabile îmbunătățesc nu doar viețile celor cu boli psihice, ci și pe ale oamenilor sănătoși, care se confruntă cu dificultățile de zi cu zi, a decis să exploreze peisajul minții atât la persoana I, cât și la persoana a III-a.  Astfel a început o aventură unică în sondarea diverselor stări de conștiință modificată, dublată de investigarea aprofundată a ultimelor cercetări din neuroștiință și a înfloritoarei comunități subterane a terapeuților psihedelici. Pollan scrutează arhivele istorice pentru a separa adevărul despre aceste misterioase droguri de miturile care le înconjoară încă din anii 1960, când o mână de evangheliști psihedelici au catalizat din neatenție o puternică reacție negativă împotriva a ceea ce era pe atunci o cercetare promițătoare. O combinație unică și elegantă de știință, carte de memorii, jurnal de călătorie, istorie și medicină, Cum să-ți schimbi mintea este un triumf al jurnalismului participativ. Uluitoare și edificatoare, această carte este relatarea captivantă a unei călătorii spre o nouă frontieră incitantă și neașteptată în înțelegerea minții și a locului nostru în lume. Adevăratul subiect al ,,travelogului mental” al lui Pollan nu este doar drogul psihedelic, ci și eterna enigmă a conștiinței umane și a felului în care, într-o lume care ne oferă atât suferință, cât și bucurie, ne putem strădui să fim pe deplin prezenți și să găsim sens în viață.

Ce gândesc oamenii în sinea lor ne ajută să ne întoarcem ușor ușor într-o viață socială. Indiferent dacă te afli la un interviu de angajare, la o petrecere sau dacă navighezi în social media, îți dorești să știi dintr-o ochire dacă oamenii sunt sinceri în ceea ce spun sau dacă felul în care se afișează corespunde cu cine sunt ei în realitate. Dincolo de fațadă și de vorbe, cartea de față te ajută să ghicești intențiile și gândurile conlocutorilor, pornind de la postură, poziția mâinilor, contactul vizual (sau evitarea acestuia) ori genul de fotografii pe care aceștia le publică pe Facebook. Cei doi autori, somități în descifrarea limbajului corporal, oferă o metodă precisă de "scanare" a gesturilor și de verificare a impresiilor obținute, luând în calcul contextul, proiecțiile personale, dar și multiplele semnificații ale gesturilor umane – brațele încrucișate, de exemplu, pot exprima nu doar rezistența celuilalt, dar și faptul că e obosit sau înfrigurat.  Mark Bowden și Tracey Thompson sunt speakeri și traineri recunoscuți în domeniul comunicării nonverbale. Compania lor, Truthplane, colaborează nu doar cu directori de mari companii, dar și cu personalități ale politicii internaționale.

            Iar Psihologie pentru oameni obișnuiți  ne traduce psihologia lumii urbane, a vieții de birou, a flirturilor online, a speakerilor motivaționali și a comerțului dezlănțuit! La vremuri noi, fantasme noi. Sunt atâtea și atâtea noi dorințe, dar și traume, pe care, vai, marii analiști nu au apucat să le descifreze. Psihologie pentru oameni obișnuiți, o cafea fără zahăr, ne va trezi din acest vis.

 

×