x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 1 august 2011

1 august 2011

31 Iul 2011   •   21:00

Ziua tanchistilor
Este ziua a 213-a a anului ● Au mai ramas 152 de zile
Este prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai ramas 13 zile

Soarele
Rasare la 6:02 ● Apune la 20:41

Luna
Rasare la 8:00 ● Apune la 21:17
● Primul patrar (Luna in crestere) 6 august ● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august ● Luna Noua 29 august

Sarbatoare crestina: Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei si vin)
Astazi, Biserica Ortodoxa praznu­ies­te "Scoaterea Sfintei Cruci". Era obiceiul la Constantinopol in aceasta zi de a scoate Lemnul Sfant al Cinstitei Cruci din Palatul Imperial in procesiune pana la Catedrala Sfanta Sofia, la care participau o multime de preoti si diaconi, care o tamaiau pe tot acest drum. Procesiunea se oprea pe parcurs la o fantana cu un baptiste­riu, unde se facea binecuvantarea apei, pestru ca apoi Sfanta Cruce sa fie pusa pe masa altarului Sfintei So­fia. Din Marea-Biserica se faceau apoi, in fiecare zi, pana la sarbatoarea Ador­mirii Maicii Domnului, precesiuni in cartierele orasului, pentru a pu­rifica aerul si a-i proteja pe lo­cui­to­rii capitalei de epidemiile ce se pu­teau raspandi cu repeziciune la acea epoca.

Credinte populare, traditii, semne
Ziua de 1 august este inchinata Sfantului Mucenic Macabei, care ar fi fost prins si ars de pagani intr-un cuptor incins de flacari. In ziua de Macavei oamenii stropeau cu agheasma gradinile si livezile, sfinteau la bise­rica spice de grau, le scuturau in podul palmelor si amestecau boabele cu samanta care urma s-o semene toamna, scoteau mierea de la stupii de albine (stiubeie, cosnite) pentru a fi folosita in practicile de medicina populara si culegeau diferite plante de leac (Oltenia). Poporul numea aceasta zi Macavei sau Impuiatul (imperecherea) ursilor. (Profesor Ion Ghinoiu)

Calendar de post
● 1 L Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Ma­cabei (Inceputul Postului Ador­mirii Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei si vin)
● 2 M Aducerea moastelor Sf. Intaiul Mc. si Arhid. Stefan; Binecredinciosul Imparat Justinian cel Mare
● 3 M Cuv. Isaachie, Dalmat si Faust; Sf. Mironosita Salomeea
● 4 J Sf. 7 tineri din Efes; Aducerea moastelor Cuv. Mc. Evdochia
● 5 V Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului; †) Cuv. Ioan Iacob de la Neamt
● 6 S (†) Schimbarea la Fata a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la peste)
● 7 D †) Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Mc. Narcis, Patr. Ierusalimului (Dezlegare la ulei si vin)

S-a intamplat azi
In Romania
● 1936 – Decret-lege care acorda drepturi de monopol intreprinderi­lor ce se creeaza cu scopul de a fabrica marfuri noi;
● 1943 – Mare atac aerian american asu­pra zonei petrolifere Ploiesti si Cam­pina, executat cu 177 bombar­die­re, cu baza in Libia (parcurgand 3.700 kilometri fara escala), cu rezultate limitate (desi a produs unele pa­gube rafinariilor din Valea Praho­vei, productia de benzina nu a fost afec­tata in mod hotarator). In urma rai­dului au murit 120 de persoane, iar 335 au fost ranite. Din 162 de avioane care au ajuns in zona petrolifera, 41 au fost doborate de artileria antiaeria­na romana si germana, 88 s-au ina­po­iat la baza, din care 55 cu avarii; 147 de aviatori morti in ac­tiune.

In lume
● 1498 – Christopher Columb devine primul european care viziteaza Venezuela;
● 1774 – Elementul Oxigen este descoperit de Carl Wilhelm si Joseph Priestley.

Nascuti la 1 august
● 1936 – Yves Saint Laurent, designer de moda francez (m. 2008);
● 1945 – Tudor Gheorghe, compozitor, interpret, actor.

×