x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 10 august 2011

10 august 2011

09 Aug 2011   •   21:00

Este ziua a 222-a a anului ● Au mai ramas 143 de zile
Este a 10-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului ● Au mai ramas 4 zile

Soarele
Rasare la 6:12 ● Apune la 20:29

Luna
Rasare la 18:16 ● Apune la 2:32
● Luna Plina 13 august ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august ● Luna Noua 29 august ● Primul patrar (Luna in crestere) 4 septembrie

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Sf. Mc. Xist, Ep. Romei, si Ipolit
Sfantul Xist era din Atena. Mergand la Roma, a fost hirotonit episcop. Pornindu-se prigoana asupra crestinilor, Sfantul Xist a poruncit lui Lavrentie, arhidiaconul sau, sa chiverniseasca vasele bisericii. El, vazandu-le, le-a impartit la saraci. Intorcandu-se imparatul Deciu din Persia, a fost adus catre dansul Sfantul Xist si, nelepadandu-se de Hristos, i s-a taiat capul. Arhidiaconul Lavrentie i-a luat pe saracii si pe schiopii carora le impartise banii, i-a incarcat in carute si i-a dus la imparat. Acesta a poruncit sa-l bata si sa-l bage in temnita. Apoi a fost intins pe un gratar incins si si-a dat sufletul.

Credinte populare, traditii, semne
Momentele fixe de intrerupere a lucrului de catre oamenii de la tara pentru a manca si a se odihni se numesc mesele zilei. Numarul meselor si durata dintre mese sunt indicate de doi factori: unul astronomic, inaltimea soarelui pe bolta cerului, si altul care tine de fiziologia umana, senzatia de foame. Mesele imparteau ziua de munca in trei parti inegale: pranzul, amiaza si cina. In ziua de vara se adauga inca o masa, cina mica sau chindia. Aprecierea scurgerii timpului diurn, fara ajutorul ceasornicului, se facea dupa pozitia soarelui pe bolta cereasca: dimineata, faptul zilei, la ziua, dis-de-dimineata pentru rasaritul soarelui; pranzul mic, pranzisor pentru momentul cand soarele se afla la a treia parte din urcus; pranz, pranzul mare, improor, improor si naproor cand soarele a strabatut jumatate din urcus. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a intamplat azi
In Romania
● 1946 – Consiliul de Ministri ho­ta­raste crearea Comisiei interministe­riale de comandament unic, cu sco­pul de a elabora norme si masuri pentru colectarea de cereale, transportul si distribuirea acestora, salvarea vitelor si aprovizionarea cu furaje, importul de cereale si organizarea pe scara larga a asistentei oficiale a po­pulatiei regiunilor lovite de seceta.

In lume
● 955 – Batalia de la Lechfeld; Otto cel Mare, suveran peste marile ducate germane (mai putin Saxonia), ii infrange definitiv pe unguri;
● 1792 – Revolutia franceza: Po­po­rul cucereste Palatul Tuileries. La pranz, castelul este luat cu asalt. Adu­narea nationala decide ca regele este suspendat din functiile sale si ca fran­cezii vor alege o noua Conventie Na­ti­o­­nala a carei misiune este sa fon­de­ze o natiune noua – "a doua revo­lu­tie".

Nascuti la 10 august
● 1929 – Tamara Buciu­ceanu-Botez, actrita;
● 1943 – Ivo Muncian, scriitor;
● 1960 – Antonio Banderas, cantaret si actor.

×