x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 13 decembrie 2011

13 decembrie 2011

12 Dec 2011   •   21:00
Ziua tipografului
Este ziua a 347-a a anului ● Au mai ramas 18 de zile

Soarele
Rasare la 7:43 ● Apune la 16:36

Luna
Rasare la 19:33 ● Apune la 9:38
● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie ● Luna Plina 10 ianuarie

Click istoric
Astazi, in Romania, se sarbatoreste Ziua Tipografului. Pe 13 decembrie 1989 se implineau 71 de ani de la demonstratia tipografilor bucuresteni din 1918, moment in care se revendicau masuri socio-economice, dar care tineau si de libertatea presei. In acea zi, in jur de 600 de tipografi din Ca­pitala au sistat activitatea, indreptandu-se catre Ministerul Industriei si Comertului. Ajungand in zona Pietei Teatrului National, ofiterii si soldatii Regimentului de vanatori de munte au inceput sa traga cu focuri de arma in muncitori. Astfel ca, pentru hrana si dreptate, zeci de oameni din randurile muncitorilor au fost sacrificati, ziua de 13 decembrie ramanand un moment de referinta in istorie.

Acum 100 de ani: Escrocherie sau pacaleala in jurul unui anunt de casatorie?
Galati. 6 decembrie. Politia de siguranta a cercetat zilele acestea o interesanta afacere. Cunoscuta casa de mariaje Schlesigher din Berlin a pu­blicat un anunt ca o domnisoara din Galati, cu o dota care produce anual aproape 30 de mii de lei, doreste sa se ca­satoreasca cu un tanar, de pre­ferinta ofiter de buna familie. In urma acestui anunt, mai multi ofiteri din ar­mata germana au facut oferte nu­mitei case, dorind a contracta aceasta casatorie. Printre ofertanti de afla si locotenentul Iohanes Otokar Alfred Shneider din garnizoana Kamening. Intrand in corespondenta, s-a dat adresa unui pretins unchi al domni­soarei care dorea sa se casatoreasca, unchi care ar fi locuit la Galati. Lo­cotenentul intra in corespondenta cu aces­ta, un anume Max Weisser, ma­seur la baia "Aurora". "Unchiul" i-a trimis locotenentului amanunte inchipuite asupra pretinsei candidate de casatorie, cerand, in acelasi timp, o suma de bani pentru oarecare pre­parative, intrucat sustinea ca dansul este cel care pune casatoria la cale. Locotenentul si-a pregatit cele necesare de drum si a venit la Galati pentru a face logodna cum se hotarase in corespondenta. Venind aici, ofiterul german a vazut ca a fost tras pe sfoara si a reclamat politiei. Siguranta a ares­tat pe Max Weisser. Acesta a sustinut ca, intr-adevar, a scris locotenentului, dar n-a vrut sa-l escrocheze, ci numai sa-l pacaleasca, intrucat n-a luat nici un ban. Wisser a fost inaintat par­chetu­lui, care l-a pus in libertate, ne­­pu­tand sa stabileasca elementele es­cro­­cheriei. Locotenentul s-a reintors in Germania. Semnat: Emar.
(Din "Dimineata", 8 decembrie 1911; text selectat de Magda Cristina Ursache)

S-a intamplat la 13 decembrie
In Romania
● 1908 – I.I.C. Bratianu, seful ad-interim al Guvernului roman, saluta in Parlament proclamarea independentei Bulgariei (22 septembrie 1908) si precizeaza in acelasi timp atitudinea Romaniei fata de criza internationala determinata de anexarea Bosniei si Hertegovinei de catre monarhia habsburgica: neangajare intr-un eventual conflict armat, sustinerea statu-quo-ului teritorial si a pacii in Balcani;
● 1918 – Puternica manifestatie muncitoreasca la Bucuresti, pe Calea Victoriei, in fata Teatrului National, reprimata sangeros (peste 100 de morti si cateva sute de raniti). Represiunea sangeroasa este urmata de un val de arestari in randurile condu­ca­torilor muncitorimii, in general, si ai partidului socialist, in special.

In lume
● 1642 – Noua Zeelanda a fost descoperita de navigatorul olandez Abel Janszoon Tasman;
● 1974 – Malta devine republica.

Nascuti la 13 decembrie
● 1886 – Nae Leonard, tenor (m. 1928);
● 1900 – Ionel Perlea, compozitor si dirijor (m. 1970).

×