Preluat după modelul gazetei italiene "Il Universo", ziarul Universul avea să devină primul mare cotidian românesc cu un tiraj record, ajungând ca la sfârşitul anilor 30 să apară în cinci ediţii zilnice şi să fie vândut în sute de mii de exemplare.
Primul număr al ziarului a apărut în format mic şi doar pe două pagini, scos în doar 500 de exemplare. Pentru că Luigi Cazzavillan dorea ca acest cotidian să fie independent politic, deviza publicaţiei avea să devină: "Nici cu ăla, nici cu ăla: ăsta e Universul!".
Primul ziar care avea rubrici de "fapt divers" dar şi de "mica publicitate", având, de asemenea, în conţinut, ştiri de senzaţie scrise simplu, pe înţelesul publicului larg. Un avantaj al ziarului era faptul că apărea dimineaţa devreme, în jurul orei 7.00, în vreme ce celelalte gazete ajungeau pe piaţă abia după prânz. La câţiva ani de la lansare, "Universul" ajunsese la un tiraj zilnic de 40.000 de exemplare, pe când "concurenţa" se zbătea undeva în jurul a 5.000.
Cotidianul a continuat să funcţioneze şi după moartea fondatorului său, Cazzavillan murind la sfârşitul anului 1903, la vârsta de 51 de ani. După ce ziarul a fost condus un deceniu de al doilea soţ al văduvei lui Cazzavillan, Nicolae Dumitrescu, ''Universul'' cunoaşte o nouă perioadă de glorie după 1920, când direcţiunea lui e preluată de Stelian Popescu, care a ajuns chiar ministru al justiţiei în câteva dintre guvernele din perioada interbelică. După 1945, o dată cu venirea la putere a comuniştilor, ziarul a fost condus de un "comitet de redacţie", fiind închis definitiv în 1953.
Citește pe Antena3.ro