x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 18 august 2008

18 august 2008

de Ramona Vintila    |    18 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 231 a anului ● Au mai rămas 135 de zile



Este ziua 231 a anului ● Au mai rămas 135 de zile

Soarele
Răsare la 6:22 ● Apune la 20:16


Luna
Răsare la 20:49 ● Apune la 7:54

● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 24 august ● Lună nouă 30 august ● Primul pătrar (Luna în creştere) 7 septembrie ● Lună plină 15 septembrie

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Mucenici Flor, Lavru, Polien şi Leon. Flor şi Lavru erau doi fraţi care au fost învăţati în dreapta credinţă de Sfinţii Proclu şi Maxim. Licinie, fiul împărătesei Elipidie, le-a dat bani şi i-a pus să zidească un templu pentru idoli. Cei doi fraţi au împărţit banii la săracii care i-au dărîmat pe idoli şi au aprins lumînări, închinînd pentru Biserica lui Hristos. Ei au fost aruncaţi în cuptor din ordinul lui Licinie, iar Flor şi Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost aruncaţi într-un puţ. Sfîntul Mucenic Polien a pătimit pentru Hristos la Roma. După ce a fost tîrît şi bătut cu pietre, şi-a încredinţat sufletul lui Dumnezeu.

● Calendar creştin-ortodox: Sf. Mucenici Flor, Lavru, Polien şi Leon
● Calendar romano-catolic: Sf. Iuliana, muceniţă
● Calendar greco-catolic: Sf. Flor şi Laur, mucenici

Click istoric

La 18 august 1916 a avut loc Bătălia de la Turtucaia. Trupele române din "capul de pod" Turtucaia (sub comanda generalului Constantin Teodorescu, care la rîndu-i era subordonat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rău conduse şi slab sprijinite din spate şi din flancuri, sînt înfrînte şi nevoite să se predea. "Dezastrul de la Turtucaia" a costat armata română mii de morţi şi răniţi. Luptele s-au încheiat la 24 august 1916. După pierderea "capului de pod" de la Turtucaia, trupele române vor evacua Silistra la 26 august 1916, care era serios ameninţată după această pierdere.

S-a întîmplat azi

În România
● 1916 – Trupele bulgare atacă (fără o declaraţie prealabilă de război) armata română din Dobrogea;
● 1936 – România aderă la politica de neimixtiune în afacerile spaniole;
● 1938 – Se semnează la Sinaia un acord între România, Marea Britanie şi Franţa (la care aderă apoi Germania şi Italia), prin care controlul navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la Brăila la Mare, este lăsat în grija guvernului român;
● 1969 – Guvernul irakian îşi retrage însărcinatul cu afaceri de la Bucureşti, ca urmare a ridicării de către România şi Israel a nivelului reprezentanţelor lor diplomatice la rang de ambasadă. Din aceleaşi motive, guvernele sudanez (20 august) şi sirian (24 august) rup relaţiile diplomatice cu România, iar guvernul egiptean îşi recheamă ambasadorul de la Bucureşti (23 august).

În lume
● 1850 – A murit scriitorul francez Honoré de Balzac (n. 1799);
● 1938 – A fost inaugurat podul Thousand Islands Bridge, care leagă SUA de Canada;
● 1991 – Colapsul Uniunii Sovietice: Mihail Gorbaciov este pus sub arest la domiciliu.

Născuţi la 18 august
● 1936 – Robert Redford, actor;
● 1952 – Patrick Swayze, actor.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Momentul favorabil la naşterea copilului, cînd se crede că ar apărea pe cer o stea care îi va călăuzi viaţa pînă la moarte, este numit de popor Ceas bun. La venirea şi plecarea omului prin naştere şi moarte participă întregul Univers. Măreţia astrală a existenţei româneşti este exprimată în versul mi-oritic "Şi la moartea mea/ Va cădea o stea!" de credinţa ţăranilor din Bărăgan, care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spun că a mai murit un om. Românul leagă viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci şi de împrejurările naşterii (timpul nocturn sau diurn, poziţia zilei de naştere în timpul săptămînal, lunar, sezonal şi anual). Cercetările de medicină şi astrobiologie modernă confirmă existenţa unor raporturi între manifestarea proceselor biologice, inclusiv cele intrauterine, şi ritmurile terestre şi cosmice. Zilele săptămînii şi ale anului favorabile pentru naştere se considerau duminicile şi marile sărbători. În ceea ce priveşte timpul diurn, se prefera începutul zilei, după primul cîntat al cocoşilor, între miezul nopţii şi ivirea zorilor. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar august