x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 18 august 2011

18 august 2011

17 Aug 2011   •   21:00
Este ziua a 230-a a anului ● Au mai ramas 135 de zile

Soarele
Rasare la 6:21 ● Apune la 20:17

Luna
Rasare la 21:51 ● Apune la 11:01
● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 22 august ● Luna Noua 29 august ● Primul patrar (Luna in crestere) 4 septembrie ● Luna Plina 12 septembrie

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien si Leon
Astazi, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Mucenici Flor, Lavru, Polien si Leon. Flor si Lavru erau doi frati care au fost invatati in dreapta cre­dinta de Sfintii Proclu si Maxim. Li­cinie, fiul imparatesei Elipidie, le-a dat bani si i-a pus sa zideasca un templu pentru idoli. Cei doi frati au im­partit banii la saracii care au daramat ido­lii si au aprins lumanari, in­chinand pentru biserica lui Hristos. Ei au fost aruncati in cuptor din or­dinul lui Licinie, iar Flor si Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost arun­cati intr-un put. Sfantul Mucenic Po­lien a patimit pentru Hristos la Ro­ma.

Credinte populare, traditii, semne
Momentul favorabil la nasterea copilului, cand se crede ca ar aparea pe cer o stea care ii va calauzi viata pa­na la moarte, este numit de popor Ceas bun. La venirea si plecarea omului prin nastere si moarte participa, prin schimbari spectaculoase (apa­ritia si caderea stelelor), intre­gul Univers. Maretia astrala a existentei romanesti este exprimata de versul mioritic "Si la moartea mea/ Va cadea o stea!", de credinta tara­nilor din Ba­ragan, care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spun ca a mai murit un om. Romanul leaga viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci si de imprejurarile nasterii. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 18 august 1916 a avut loc Batalia de la Turtucaia. Trupele romane din "capul de pod" – Turtucaia (sub comanda generalului Constantin Teodorescu, care la randu-i era subordonat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rau conduse si slab sprijinite din spate si din flancuri, sunt infrante si nevoite sa se predea. "Dezastrul de la Turtucaia" a costat armata romana mii de morti si raniti. Infrangerea de la Turtucaia a avut un efect moral negativ asupra opiniei publice si a ostasilor. Luptele s-au incheiat la 24 august 1916. Dupa pierderea "capului de pod" de la Turtucaia trupele romane vor evacua Silistra, la 26 august 1916, care era serios amenintata dupa aceasta pierdere.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1898 – Constituirea, la Timisoara, a Clubului Biciclist, al carui statut a fost aprobat in 1899;
● 1936 – Romania adera la politica de neimixtiune in afacerile spaniole;
● 1938 – Se semneaza, la Sinaia, un acord intre Romania, Marea Britanie si Franta (la care adera apoi Germania si Italia), prin care controlul na­vigatiei pe Dunarea maritima, de la Braila la Mare, este lasat in grija Guvernului roman.

In lume
● 1201 – Este fondat orasul Riga;
● 1572 – La Paris are loc casatoria dintre viitorul Rege Henric al IV-lea al Frantei si Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se asteapta o reconciliere intre protestanti si catolici;
● 1680 – A fost intemeiata compania de teatru "Comedia Franceza" prin ordinul lui Ludovic al XIV-lea;
● 1868 – Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descopera heliul;
● 1938 – A fost inaugurat podul Thousand Islands Bridge, care leaga SUA de Canada.

Nascuti la 18 august
● 1936 – Robert Redford, actor;
● 1952 – Patrick Swayze, actor (m. 2009).

×