x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 19 aprilie 2011

19 aprilie 2011

18 Apr 2011   •   17:47

Este a 44-a zi a Postului Sfintelor Paşti ● Au mai rămas 4 zile
Este ziua 109 a anului ● Au mai rămas 256 de zile

Soarele
Răsare la 6:26 ● Apune la 20:04

Luna
Răsare la 22:14 ● Apune la 6:46
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 25 aprilie ● Lună nouă 3 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 10 mai ● Lună plină 17 mai

Sărbătoare creştină: Cuv. Ioan Pa­leolavritul; Sf. Sfinţit Mc. Pafnutie (Denia de Marţi seara) (Numai seara, pâine şi apă)
Astăzi, Biserica Ortodoxă aduce prăznuire Cuviosului Ioan de la Lavra Veche. Lavra Veche este de­numirea dată locaşului cuviosului Hariton, care era situat în apropierea Ierusalimului. I se spunea "lavra veche" deoarece a fost construită înaintea altor lavre de Sfântul Hariton. În acea veche lavră a lui Hariton a decis cuviosul Ioan să-şi trăiască zilele în curăţie. Despre viaţa acestui cuvios nu se cunosc multe lucruri. Se ştie că a murit tânăr. Tot astăzi, creştinii îşi amintesc de Sfântul Mucenic Pafnutie, de la care au rămas o serie de scrieri pline de învăţături.

Credinţe populare, tradiţii, semne
În cazurile de mortalitate infantilă ridicată, numele de botez era adesea schimbat prin diferite mijloace. Cel mai obişnuit, "alegerea naşului din drum", a fost identificat în mai multe zone. Ţara Almăjului: "Dacă face muierea băieţi mulţi şi mor şi face unul mai pe urmă şi-l face viu, atuncea îl înfăşuie şi-l ia o muiere şi-l scoate afară în mijlocul drumului şi-l lasă acolo. Ea se pitulă şi-l lasă singur. Şi oricine or veni, fie cine ar fi, îl ia în braţe şi mama sa atunci iasă şi-l cheamă înăuntru şi ăla îl scaldă şi ăla ră­mâne moaşă sau moşon" etc. Ritua­lul alegerii naşului din drum cuprinde câteva secvenţe obligatorii: scoaterea din casă a copilului dis-de-dimineaţă, părăsirea acestuia în mijlocul drumului, obligaţia primei persoane care trece pe drum să-l boteze, aducerea copilului de la biserică în casă pe uşă dacă l-au scos pe fereastră la plecare, pe fereastră dacă l-au scos pe uşă. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi
În România
● 1849 – A fost semnată Convenţia ruso-turcă de la Balta Liman care a consemnat în plan internaţional înfrângerea Revoluţiei române de la 1848-1849. Convenţia prevedea: domni numiţi de sultan pe timp de şapte ani, desfiinţarea Adunărilor Obşteşti şi înlocuirea lor cu Divanuri legislative, precum şi ţinerea sub ocupaţie a Principatelor pentru "a re­prima orice mişcare de insu­rec­ţi­o­nare". Sunt numiţi domni Barbu Ştirbei în Ţara Românească şi Gri­gore Alexandru Ghica în Moldova;
● 1924 – La Bucureşti au fost semnate o Convenţie judiciară, precum şi o Convenţie de extrădare a in­fracto­rilor între România şi Bulga­ria, primele acorduri încheiate între cele două state după semnarea Tratatului de pace.

În lume
● 1770 – James Cook ajun­ge în apropierea ţărmului Australiei;
● 2005 – Joseph Ratzinger este ales Papă în cea de-a doua zi de la în­trunirea conclavului.

Născuţi la 19 aprilie
● 1854 – Anghel Saligny, inginer, membru şi preşedinte al Academiei Române (m. 1925);
● 1979 – Kate Hudson, actriţă.

×