x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 19 mai 2011.

19 mai 2011.

18 Mai 2011   •   21:00

Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei

Este ziua a 139-a a anului ● Au mai ramas 226 de zile

Soarele
Rasare la 5:45 ● Apune la 20:40

Luna
Rasare la 23:04 ● Apune la 7:07
● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 24 mai ● Luna noua 2 iunie ● Primul patrar (Luna in crestere) 9 iunie ● Luna plina 15 iunie

Sarbatoare crestina: Sf. Sfintit Mc. Patrichie; Sf. Mc. Chiriachi; Cuv. Memnon
Praznuit astazi, Sfantul Sfintit Mucenic Patrichie era episcop in orasul Brusa, loc unde multi bolnavi veneau sa se tamaduiasca de ne­putintele lor. Stapanirea romana ase­zase acolo o capiste, in semn de mul­tumire unui zeu pagan, vinde­cator de boli. Dregatorul imparatesc al Bitiniei, Iuliu, s-a vindecat la aceste ape si nu s-a multumit numai cu jertfa de inchinare catre zeu, ci a socotit sa sileasca si pe crestini sa se inchine lui. Lui Patrichie i s-a poruncit sa se lepede de Hristos, dar el a refuzat si a spus ca Dumnezeu este cel care vindeca neputintele. Pentru credinta sa, i s-a taiat capul.

Credinte populare, traditii, semne
Paznicul lumii de dincolo care latra sufletele necunoscute ale mortilor in prima noapte dupa sosire, sinonim cu tancul sau Orbetele Pamantului, este, in credintele populare, Catelul pamantului. Iscusit, acesta ar fi participat, alaturi de arici, la Zidirea Lumii. Are infatisare de caine alb, cu corp alungit si picioare scurte. Noaptea iese din pamant si latra pe la mormintele din cimitire, prevestind moartea si alte nenorociri. Imediat dupa inmormantare, el controleaza mormintele si musca de nas sau de urechi mortii carora li s-a gresit ceva la inmormantare. El pedepseste in special mortii carora nu li s-a legat la inmormantare un ban la deget sau nu i s-a bagat intre dinti pentru plata vamilor. Pentru a lasa in pace sufletul proaspat sosit in lumea de dincolo, rudele de aici ii aprind in seara zilei de inmormantare un foc pe mormant (Culoarul Rucar-Bran). (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 19 mai 1895 s-a stins din viata José Martí, scriitor si om politic cubanez, unul dintre organizatorii si conducatorii rascoalei antispaniole. S-a nascut in 1853. Dupa ce a absolvit Universitatea din Saragossa, s-a mutat in Mexico City, unde si-a inceput cariera literara. Opozitia sa fata de un sistem infiintat in urma unei lovituri de stat militare l-a facut sa plece in Guatemala, dar abuzurile guvernului l-au facut sa abandoneze si acea tara. In 1878 s-a intors in Cuba sub amnistie generala, dar a conspi­rat impotriva autoritatilor spaniole si a fost din nou alungat. In 1895 a plecat pe frontul razboiului pentru independenta Cubei. A murit intr-una dintre primele incaierari.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1946 – Arestarea altor membri ai Guvernului Ion Antonescu, facand parte din aparatul economico-financiar (Gh. Leon, I. Petrovici, general C. Georgescu, general N. Stoenescu, P. Nemoianu, Gheron Netta, E. Otetelesanu, general Gh. Jienescu, general V. Iliescu, A. Pana, general N. Sova, H. Cosmovici etc.);
● 1997 – Curtea Suprema de Justitie reabiliteaza 21 de intelectuali prin­tre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu, Nicu Steinhardt, Vladimir Streinu, acuzati pentru crima de uneltire contra ordinii sociale si crima de tradare de patrie, fiind condam­nati, la 1 martie 1960, la pedepse cuprinzand intre 25 de ani de munca silnica si sapte ani de inchisoare corectionala, cu confiscarea totala a averii.

In lume
● 1802 – Napoleon Bonaparte infiinteaza distinctia Legiunea de Onoare.

Nascuti la 19 mai
● 1910 – Ion Tuculescu, pictor, medic, biolog (m. 1962);
● 1925 – Pol Pot, dictator cambodgian (m. 1998);
● 1948 – Grace Jones, cantareata, actrita.

×