x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 26 iunie 2010

26 iunie 2010

26 Iun 2010   •   00:00

Este ziua 177 ● Au mai rămas 188



● Ziua Drapelului Naţional
● Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
● Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii
● Ziua Mondială a Pescuitului (mâine)


● Soare răsare la 5:33, apune la 21:04
● Luna răsare 21:14, apune la 5:11


Sărbătoare creştină: Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ioan, Ep. Goţiei (Dezlegare la peşte)
Cuviosul David din Tesalonic provenea din Răsărit. Încă din pruncie s-a arătat ca un înger cu trup. De aceea a primit darul de a face minuni. Ars de soare pe vremea secerişului, David nu se arăta suferind. Şi ca şi cum i-ar fi fost îndepărtate simţirile trupului, luând în mâinile sale jăratic de cărbuni şi stând înaintea împăratului şi tămâindu-l, nu-l ardea. Înspăimântând toată firea omenească cu viaţa şi cu minunile sale, s-a mutat către Domnul, pe care din copilărie îl dorise.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Efigia zeului cabalin purtată în timpul jocului căluşarilor de către Mut sau Vătaf confecţionată la Legatul Căluşului se numeşte Ciocul Căluşului, Iepurele, Căluş. Acesta era un ciudat totem confecţionat de Mut sau Vătaf dintr-un lemn răsucit sau cioplit în formă de cioc şi gât de pasăre de baltă, de cap şi gât de cal, de cap de lup, bot de câine. Se îmbrăca împreună cu diferite plante de leac şi se înfigea într-un băţ sau era purtată în traistă de Mut. La unele cete de căluşari Ciocul se aşeza în timpul jocului în faţa lăutarilor sau lângă steagul căluşului, ca şi cum ar asista la spectacolul dat în cinstea lui. De cele mai multe ori, este ascuns privirilor profanilor sau li se arată numai în anumite momente capul scos din traistă, mărind misterul care domneşte în jurul său. Pretutindeni unde apare, Ciocul Căluşului este considerat ca ceva diavolesc, mai temut şi respectat decât crucea creştină; simpla atingere putea îmbolnăvi şi lua minţile oamenilor. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 26 iunie

● 1921 ­ Are loc o conferinţă sindicală la Ploieşti, la care se creează Comisia Generală (provizorie) a Sindicatelor sub influenţa PCR, cu sediul la Bucureşti, care şi-a propus să activeze pentru reunificarea mişcării sindicale;
● 1930 ­ Contract privind livrarea de armament cu Uzina Zbrojowka din Brno (Cehoslovacia), urmat, la 17 iulie, de contractul cu uzinele Schneider din Franţa, privind achiziţionarea de armament (baterii de tunuri antiaeriene, puşti mitraliere, muniţie etc.).

Duminică, 27 iunie
● 1913 ­ România declară război Bulgariei. Regele Carol I, în calitate de comandant suprem al armatei, şi-a stabilit cartierul general la Corabia.


În lume
Sâmbătă, 26 iunie

● 1963 - Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, preşedintele Kennedy vizitează oraşul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulţimi uriaşe, el spune: "Astăzi, într-o lume a libertăţii, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner".

Duminică, 27 iunie
● 1979 ­ Muhammad Ali îşi anunţă retragera din box.


Născuţi la 26 iunie

● 1968 ­ Paolo Maldini, fotbalist;
● 1977 ­ Doru Isăroiu, interpret.

Născuţi la 27 iunie

● 1948 ­ Ioan Cărmăzan, regizor, scenarist, scriitor;
● 1951 ­ Corneliu Ion, fost campion mondial de tir.

×
Subiecte în articol: calendar