x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 31 ianuarie 2008

31 ianuarie 2008

de Roxana Vintila    |    31 Ian 2008   •   00:00

Ziua mondială de luptă împotriva leprei
Este ziua 31 a anului ● Au mai rămas 335 de zile



Ziua mondială de luptă împotriva leprei
Este ziua 31 a anului ● Au mai rămas 335 de zile


Soarele
Răsare la 7:36 ● Apune la 17:22

Luna
Răsare la 2:12 ● Apune la 11:12
Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 31 ianuarie ● Lună nouă 7 februarie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 14 februarie ● Lună plină21 februarie



Sărbătoare creştină

Sfinţii Doctori Chir şi Ioan au trăit în zilele împăratului Diocleţian. Chir era din Alexandria, iar Ioan, din Edesa. În prigoana pornită atunci împotriva creştinilor, Chir s-a dus spre mare, către aşa-zisul sân al Arabiei, şi, călugărindu-se, a locuit acolo. Ioan, venind la Ierusalim şi auzind de minunile pe care le făcea Chir, s-a dus la Alexandria şi a vieţuit laolaltă cu el. Într-o zi au auzit că au fost prinse o femeie, Atanasia, cu cele trei fiice ale ei pentru credinţa în Hristos. Atunci au mers la ele şi le-au îmbărbătat. Din această pricină au fost prinşi şi ei şi, după multe chinuri, li s-au tăiat capetele, împreună cu cele patru femei.

● Calendar creştin-ortodox: Sfinţii Doctori, făcători de minuni şi fără de arginţi, Chir şi Ioan

● Calendar romano-catolic: Sf. Ioan Bosco, proroc; Sf. Marcela, văduvă

●Calendar greco-catolic: Sf. Cir şi Ioan, doctori fără de arginţi; Sf. Ioan Bosco


Click istoric

Astăzi se împlinesc 590 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (1386-1418). În timpul domniei sale, Ţara Românească cunoaşte o puternică dezvoltare economică, consolidare militară şi afirmare politică internaţională, îndeosebi în sud-estul Europei. Remarcabil comandant militar şi abil diplomat, el a întreţinut relaţii bune cu Ungaria, Polonia şi Moldova, a repurtat victorii asupra turcilor şi a intervenit în luptele pentru succesiune din statul turc, fiind cel mai activ şi valoros exponent al luptei antiotomane din vremea sa. A fost înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie 1418, lăsând ţara fiului său Mihail I.


S-a întâmplat azi

În România
1784 – Pentru a consolida apărarea frontierei Transilvaniei, Iosif al II-lea ordonă acceptarea ca voluntari a locuitorilor din satele aflate în apropierea regimentelor de grăniceri. Hotărârea imperială provoacă o puternică agitaţie între ţăranii români, care văd în înscrierea ca grăniceri mijlocul cel mai sigur de a scăpa de iobăgie;
1844 – Adunarea Obşteascăa Moldovei, la propunerea domnului Mihail Sturdza, votează Legea pentru regularizarea ţiganilor mitropoliei, a episcopiilor şi mănăstirilor îndeobşte, în baza căreia ţiganii aparţinând bisericii şi aşezemintelor monastice deveneau liberi;
1946 – Şedinţă a Consiliului de Miniştri; aprobă proiectele de lege privind prelungirea termenului prevăzut pentru epurarea administraţiei publice până la 31 martie şi a termenului referitor la judecarea criminalilor de război până la 1 iunie.

În lume
● 1944 – Al doilea război mondial: Debarcarea forţelor aliate în Arhipelagul Marshall;
● 1958 – Prima lansare reuşită în Cosmos a unui satelit construit de SUA – "Explorer 1".

Născuţi la 31 ianuarie
● 1937 – Marin Moraru, actor;
● 1979 – Răzvan Oprea, actor.


Credinţe populare, tradiţii, semne

"Trisfetitele" este denumirea populară pentru cei trei mari
ierarhi celebraţi în Calendarul ortodox în ziua de 30 ianuarie: Vasile, Grigore şi Ioan. Ei au rămas cunoscuţi ca mari dascăli ai creştinătăţii şi cunoscători ai ştiinţei şi filozofiei vremurilor în care au trăit. Pentru a stăvili dezbinările care începuseră să se ivească între credincioşi, celor trei ierarhi li s-au rezervat aceeaşi dată de celebrare: 30 ianuarie.
Astfel, sărbătorindu-i împreună, Biserica Ortodoxă le recunoaşte şi le apreciază deopotrivă înţelepciunea, dreapta credinţă în Iisus şi lupta împotriva ereticilor. Lor li s-au dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numită şi "Cei trei Crai", "Craii de la Răsărit", "Cingătoarea Regelui". În asociere cu alte stele din apropiere, Trisfetitele formează Rariţa (Plugul sau Grebla), Sfredelul Mare sau Spiţelnicul (Moldova, Munţii Apuseni). În Mehedinţi, acest grup de stele din constelaţia Orion este numit "Toiegele".
Cinstindu-i, Domnul Moldovei, Vasile Lupu, le-a înălţat în Iaşi cunoscuta biserică "Trei Ierarhi". Poporul îi asociază cu doctorii făcători de minuni şi vindecători de boli omeneşti. Local, pentru a nu le aduce incendii, boli şi pagubă, Cei  Trei Ierarhi erau sărbătoriţi prin diferite interdicţii de muncă.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar ioan