x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 4 ianuarie 2011

4 ianuarie 2011

03 Ian 2012   •   21:00

Este ziua a 4-a a anului ● Au mai ramas 362 zile

Soarele
Rasare la 7:52 ● Apune la 16:49

Luna
Rasare la 13:01 ● Apune la 3:18
● Luna Plina 10 ianuarie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 ianuarie ● Luna Noua 24 ianuarie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 februarie

Sarbatoare crestina: Soborul Sf. 70 de Apostoli; Cuv. Teoctist, egumenul de la Cucumia Siciliei
Astazi, crestinii praznuiesc soborul Sfintilor Apostoli, cei saptezeci la numar. Dupa alegerea celor doispre­ze­ce apostoli, Domnul nostru Iisus Hristos a luat inca saptezeci de apostoli mai mici, ca sa-i trimita la pro­po­va­duire. Despre acest lucru scrie Sfantul Evanghelist Luca astfel: Dupa acestia a aratat Domnul si alti sap­te­zeci (si doi), si i-a trimis cate doi inaintea fetei Sale; pentru ca pe cei doisprezece ii avea langa Dansul, ca pe niste martori ai vietii Sale, iar pe cei saptezeci ii trimitea. Acesti sapte­zeci de apostoli au fost trimisi in toata lumea ca sa smulga pe oameni din inselaciunea si nebunia idoleasca, si sa-i intoarca la cunostinta cinstirii de Dumnezeu. Pentru aceasta, toti s-au nevoit in multe feluri si chipuri pentru adevar si s-au mutat la Domnul.

Click istoric
La 4 ianuarie 1643 se nastea Isaac Newton. Gandirea si activitatea sa s-au concentrat asupra filozofiei naturale sau a fizicii, matematicii si as­tro­no­mi­ei. Newton este savantul aflat la ori­ginea teoriilor stiintifice care vor re­volutiona stiinta, in domeniul op­ti­cii, matematicii si in special al me­ca­nicii. A contribuit, impreuna cu Got­tfried Wilhelm von Leibniz, la in­ventarea si dezvoltarea calcului di­fe­rential si a celui integral. A fost pri­mul care a demonstrat ca legile na­tu­rii guverneaza atat miscarea globului terestru, cat si a altor corpuri ceresti, intuind ca orbitele pot fi nu numai elip­tice, dar si hiperbolice sau parabo­li­ce. Tot el a aratat ca lumina alba este o lumina compusa din radiatii mo­nocromatice de diferite culori. S-a stins din viata in 1727.

S-a intamplat la 4 ianuarie
In Romania
● 1847 – Apare, la Blaj, din initiativa si sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicatia sapatamanala, cu profil filologic, politic si literar, Organul luminarii (pana la 28 aprilie 1848), si editata in continuare sub numele de Organul natiunale (12 mai – 29 septembrie 1848). Este prima gazeta transilvaneana tiparita in intregime cu caractere latine;
● 1849 – Memoriu explicativ asupra Revolutiei Romane adresat de Du­mi­tru Bratianu ministrului de Externe H. T. Palmerston; guvernul britanic este solicitat sa sprijine unirea Principatelor Romane intr-un singur stat, sugerandu-se in acelasi timp convocarea unei Conferinte a Marilor Puteri in vederea solutionarii definitive a chestiunii celor doua principate.

In lume
● 1948 – Burma si-a proclamat independenta fata de Marea Britanie.

Nascuti la 4 ianuarie
● 1848 – Katsura Taro, fost prim-ministru al Japoniei (m. 1913);
● 1877 – Sextil Puscariu, istoric li­terar (m. 1948).

×