x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 5 iunie 2010 Ziua Mediului

5 iunie 2010 Ziua Mediului

05 Iun 2010   •   00:00

Este ziua 156 ● Au mai rămas 209
Este a şasea zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ● Au mai rămas 23 de zile

Soarele
● Răsare la 5:33 ● Apune la 20:56

Luna
● Răsare la 1:25 ● Apune la 13:37


Sărbătoare creştină:  Sf. Mc. Dorotei, Ep. Tirului; Sf. Mc. Marchian, Nicandru şi Leonid
Sfântul Sfinţit Mucenic Dorotei a trăit pe vremea lui Liciniu. În zilele lui Diocleţian (284-305) şi Maximilian, din pricina prigoanei ce urma să fie, lăsându-şi casa şi pribegind, s-a dus la Diospoli. După moartea acestora, el a mers la Tir şi a călăuzit Biserica, până în zilele călcătorului de lege Iulian. Întors la Diospoli, n-a putut să scape de închinătorii de idoli. Fiind prins de dregătorii lui Iulian şi răbdând multe chinuri, a luat cununa muceniciei, dându-şi sufletul lui Dumnezeu. Avea atunci 170 ani. A lăsat multe scrieri bisericeşti, istorii elineşti şi latineşti.


Fata Pădurii, fiică a Mumei Pădurii, este o reprezentare mitică specifică civilizaţiei lemnului. Locuieşte în fundul codrilor, de unde vine adusă de vânturi şi vijelii şi ia înfăţişarea iubitei feciorilor sau a unei zâne. Călătoreşte numai pe timp de noapte şi poate lua şi chip de fiinţă, jumate fată şi jumătate peşte sau animal. Ea amăgeşte feciorii, pe care îi răpeşte, le face copii şi apoi îi lasă rătăciţi prin pădure. Spre deosebire de Muma Pădurii, necăjită că oamenii îi taie copiii (copacii) din pădure, Fata Pădurii este veselă, cântă, horeşte. Ca reprezentare antropomorfă, este înaltă, poartă părul lung până la picioare şi este încălţată cu ciubote sau cizme de lemn. Umblă dezbrăcată, acoperită cu păr, sau îmbrăcată în scoarţă şi muşchi de copaci. Privită din faţă, seamănă cu o femeie, din spate, cu o covată (lemn scobit). (Profesor Ion Ghinoiu)


În România
Sâmbătă, 5 iunie
● 1865 ­ România aderă la Convenţia telegrafică internaţională de la Paris (17 mai 1865) împotriva voinţei Porţii Otomane, care ar fi dorit ca aderarea să se producă concomitent (considerând România parte integrantă a Imperiului);
● 1932 ­ Legea aeronauticii, prin care se înfiinţează Secretariatul de Stat al Aerului, în subordinea căruia intra aviaţia militară, aviaţia civilă, aerofotogrammetria şi meteorologia; de asemenea, Secretariatul de Stat al Aerului avea dreptul să înfiinţeze aeroporturi şi linii aeriene interne şi internaţionale, să acorde concesiuni de exploatare unor linii aeriene comerciale ş.a.

Duminică, 6 iunie
● 1849 ­Trupele ruse chemate de Curtea de la Viena trec în Transilvania şi Ungaria pentru înăbuşirea Revoluţiei ungare.

În lume
Sâmbătă, 5 iunie
● 1973 - Ilie Năstase câştigă Turneul internaţional de tenis de la Roland Garros (Franţa);
● 2004 ­A murit fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan.

Duminică, 6 iunie
● 1968 ­ A fost asasinat, la Los Angeles, senatorul Robert F. Kennedy, fratele preşedintelui american, J.F. Kennedy (n. 1925).

Născuţi la 5 iunie
● 1920 ­ Cornelius Ryan, ziarist şi scriitor (m. 1974);
● 1956 ­Kenny G, saxofonist.

Născuţi la 6 iunie
● 1875 ­ Thomas Mann, scriitor, laureat al Premiului Nobel (m. 1955);
● 1917 ­ Ion Raţiu, om politic, membru marcant al PNŢCD (m. 2000).

×
Subiecte în articol: calendar