x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 7 decembrie 2012

7 decembrie 2012

06 Dec 2011   •   21:00
Ziua internationala a Aviatiei Civile
Este ziua a 341-a a anului ● Au mai ramas 24 de zile

Soarele
Rasare la 7:37 ● Apune la 16:36

Luna
Rasare la 14:28 ● Apune la 4:30
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie

Click istoric
In fiecare an, la 7 decembrie, este sarbatorita Ziua Internationala a Aviatiei Civile. In aceasta zi a anului 1944, la Montreal (Canada) a fost instituita Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI). Sco­pul celebrarii mondiale este acela de a dezvolta si consolida atat importanta aviatiei civile inter­nationale in dezvoltarea sociala si economica a statelor membre OACI, cat si a rolului OACI in promovarea sigurantei, eficientei si continuitatii transportului aerian international. Republica Moldova a devenit membru al OACI in anul 1992. Tara noastra este prima din statele fostei Uniuni Sovietice care a devenit membru al acestei organizatii, al Conferintei Europene a Aviatiei Civile si membru al Autoritatilor Aeronautice Unite.

Acum 100 de ani: Sinuciderea de la hotel Moscova
Aseara, pe la orele 6, in camera No. 3 a hotelului Moscova din Calea Grivitei, s-a sinucis o femeie, Rebeca Segal, de 45 de ani, domiciliata in strada Triumfului No. 45.
Iata imprejurarile:
Numita femeie a venit la hotel si a cerut o camera. I s-a dat camera No. 3 pe care a ocupat-o imediat. Pe la orele 6 seara, servitorii au fost alarmati de niste tipete care se auzeau din camera No. 3. Ei au deschis imediat usa si au dat peste nenorocita femeie care se zvarcolea pe scanduri si care spunea ca s-a sinucis, dar ca nu mai poate suporta durerile.
S-a anuntat societatea de salvare si un medic de serviciu s-a dus la fata locului, unde a dat ajutoarele necesare disperatei femei. Nu s-a putut afla ce otrava a luat.
Cu ambulanta societatii, Rebeca Segal a fost dusa la spitalul Filan­tropia. Starea ei este ingrijoratoare. Pe masa din camera hoteluilui s-a gasit o scrisoare a nenorocitei prin care arata ca se sinucide din cauza mi­zeriei. S-a deschis o ancheta. (Ziarul Dimineata, 1911) (Magda Cristina Ursache)

S-a intamplat la 7 decembrie
In Romania
● 1784 – Armata infrange rezistenta taranimii si ocupa Abrudul, apoi Campenii (11 decembrie). Horea si Closca se refugiaza in munti;
● 1966 – Decret privind aderarea Romaniei la Conventia inter­nationala pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra, la 17 iunie 1960.

In lume
● 1941 – Al doilea razboi mondial: Atacul masiv al aviatiei japoneze asupra flotei SUA de la Pearl Harbor;
● 1972 – Incepe ultima misiune lunara a lui Apollo 17;
● 2001 – Consiliul Ministrilor de Justitie si de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen, incepand cu 1 ianuarie 2002.

Nascuti la 7 decembrie
● 1598 – Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor si pictor italian (m. 1680);
● 1935 – Sorin Titel, prozator si eseist (m. 1985).

×