x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 7 martie 2012

7 martie 2012

06 Mar 2012   •   21:00
Este ziua a 67-a a anului ● Au mai ramas 299 zile
Este a 10-a zi a Postului Sfintelor Pasti ● Mai sunt 38 de zile

Soarele
Rasare la 6:42 ● Apune la 18:12

Luna
Rasare la 17:24 ● Apune la 5:42
● Luna Plina 8 martie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 15 martie ● Luna Noua 22 martie ● Primul patrar (Luna in crestere) 30 martie

Click istoric
La 7 martie 1395, Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti, emite un act prin care se arata ca, in urma in­trevederii pe care a avut-o cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, a negociat si semnat un tratat care re­pre­zinta prima alianta militara ro­maneasca impotriva turcilor. Trata­tul a fost incheiat la Brasov si prevedea ca, in cazul in care Sigismund de Lu­xem­burg mergea personal in campa­nie, atunci si domnul roman venea pers­onal cu trupele sale, in lipsa celor doi suverani, armatele urmand sa coo­pereze sub comandanti obisnuiti. Efec­tivele ungare aveau asigurata tre­ce­rea si aprovizionarea "in partile Do­brogei sau pe orice alte pamanturi, cetati, tinuturi, trecatori, limanuri si in orice alte locuri supuse stapanirii si ascultarii".

S-a intamplat la 7 martie
In Romania
● 1395 – Campania sultanului Baiazid I "Yildirim" ("Trasnetul") impotriva Tarii Romanesti ca raspuns la infrangerea suferita in toamna anului precedent; armata turca (circa 40 de mii de osteni), sustinuta de corpurile armate ale unor vasali sud-dunareni, invadeaza tara pe la Orsova. Baiazid I s-a indreptat spre Arges, capitala tarii. Dupa mai multe ciocniri, s-a ajuns la marea batalie;
● 1441 – Iancu de Hunedoara este atestat voievod al Transilvaniei. Pana la moartea sa, 15 ani mai tarziu, el s-a identificat cu lupta antiotomana, in care scop a incercat constant sa organizeze un front comun cu Tara Romaneasca si Moldova.

In lume
● 1919 – Hotararea Congresului co­lonistilor germani din Basarabia, ti­nut la Tarutino, unde, cu unanimita­te de voturi, comunitatea germana a­de­ra la unirea Basarabiei cu Ro­mania.

Nascuti la 7 martie
● 1875 – Maurice Ravel, compo­zitor (m. 1937);
● 1941 – Radu Pascal, publicist, membru fondator al revistei de politica externa Lumea (m. 1996).

×