x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 8 decembrie 2011

8 decembrie 2011

07 Dec 2011   •   21:00
Ziua Constitutiei Romaniei
Este ziua a 342-a a anului ● Au mai ramas 23 de zile

Soarele
Rasare la 7:38 ● Apune la 16:36

Luna
Rasare la 15:03 ● Apune la 5:30
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie

Click istoric
Ziua Constitutiei Romaniei a fost sarbatorita pentru prima data in anul 1995, ca urmare a unei hotarari a Parlamentului (la 8.XII.1991 a avut loc referendumul national prin care s-a aprobat Constitutia postcomunis­ta a Romaniei, adoptata de Adu­narea Constituanta la 21.XI.1991). Nu este singura Constitutie pe care a avut-o tara noastra. Prima a fost adoptata in secolul al XIX-lea, in 1866. A doua a fost promulgata dupa Unirea Transilvaniei cu Romania. Aceasta a fost precedata de altele trei (1948, 1952 si 1965), care au fost emise de siste­mul comunist. Adoptarea actualei Constitutii nu poate fi disociata de Revolutia din 1989. Fara acele evenimente nu s-ar fi putut inscrie ca o noua pagina a istoriei constitutionale a Romaniei.

Acum 100 de ani: Sinuciderea de la Sosea
Sinucisul este un functionar comercial din Braila. Cauza sinuciderii nu se cunoaste.
O sinucidere in imprejurari cu totul curioase si in jurul careia planeaza, pentru moment, un desa­varsit mister, s-a intamplat ieri dupa-amiaza, pe la orele 2, la Sosea.
Intre orele 1 si 2, ieri, Soseaua era aproape pustie. Foarte putina lume pe alee, iar trasurile treceau la intervale destul de mari. O trasura insa, care a facut mai multe tururi pe Sosea, a atras atentia trecatorilor. In trasura se afla un tanar, in etate cam de 25-30 de ani, care parea foarte agitat si care, la un moment dat, a spus birjarului sa mane inspre hipodrom.
Caii au pornit intr-o goana nebuna. Cand trasura a ajuns in dreptul vilei Zamfirescu, s-a auzit o puternica detunatura de revolver. Birjarul, foarte alarmat, a oprit imediat trasura si, cand a intors capul, a vazut pe clientul sau intr-o balta de sange, cu capul rezemat de pernele trasurii, iar in partea stanga a tamplei avea o rana mare. Jos, in trasura, se afla revolverul, o arma de calibru No. 7, cu care tanarul s-a impuscat. S-a dat imediat alarma si sergentul din post s-a dus la fata locului. In acest timp, tanarul si-a revenit in fire si cauta cu mana revolverul. L-a gasit si vroia sa-si mai traga un glonte.
Sergentul s-a repezit atunci si i-a smuls arma din mana.
– Lasa-ma, se ruga de el tanarul, sa-mi mai trag un glonte si sa sfarsesc odata cu viata asta plina de suferinte.
Disperatul tanar a fost dus la spitalul Filantropia si internat in camera de garda. Internul de serviciu l-a examinat si a constatat ca glontele s-a oprit in tampla dreapta. Starea nefericitului tanar este disperata.
Cine este tanarul si care este cauza care l-a determinat sa faca acest act disperat a cautat sa stabileasca domnul comisar Ripeanu.
Asupra sinucisului s-a gasit o scrisoare in care se arata ca se sinucide din cauza unei certe.
Roaga sa nu i se faca autopsie si sa fie inmormantat la cimitirul israelit. S-a mai gasit la el un livret de armata cu numele Sami Blumenfeld, Braila, strada Rahovei No. 291.
La circa a fost ascultat si birjarul Radu Tanase, in trasura caruia s-a intamplat sinuciderea.
Domnul comisar Ripeanu cauta sa afle daca Blumenfeld de afla de curand venit in capitala sau se afla in serviciul vreunei case comerciale de aici. (Din "Dimineata", 6 decembrie 1911; text selectat de Magda Cristina Ursache)

S-a intamplat la 8 decembrie
In Romania
● 1832 – A aparut la Bucuresti primul numar din Buletin, gazeta administrativa, primul periodic romanesc oficial, actualul Monitor Oficial al Romaniei, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu;
● 1904 – Romania semneaza, la Haga, alaturi de alte 24 de state, Conventia internationala asupra regimului vaselor Crucii Rosii pe timp de razboi;
● 1921 – Inaugurarea Operei Romane din Bucuresti cu spectacolul "Lohengrin" de Richard Wagner;
● 1991 – A fost aprobata prin refe­rendum national noua Constitutie a Romaniei, adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991.

In lume
● 1941 – Al doilea razboi mondial: Wiktor Alter si Henryk Erlich, politicieni polonezi socialisti cu origini evreiesti, sunt arestati si acuzati de spionaj de URSS. In ciuda protestelor Aliatilor, vor fi ulterior executati;
● 1976 – Formatia The Eagles lanseaza unul dintre cel mai bine vandute albume, "Hotel California".

Nascuti la 8 decembrie
● 1876 – Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare (m. 1955);
● 1953 – Kim Basinger, actrita.

×