x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Aniversarea naşterii Prinţului Ferdinand

Acum 100 de ani. Aniversarea naşterii Prinţului Ferdinand

12 Aug 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Aniversarea naşterii Prinţului Ferdinand

A.S.R. Principele Ferdinand implinind 47 de ani, ieri dimineata s-a oficiat la Mitropolie un Te Deum. Au asistat dnii C.C. Arion, ministru de interne si ad-interim la culte si instructiune publica, general Ghenea, loctiitor de secretar general al ministerului de razboi, generalii Coanda, Gheorghiu si Costescu, maior Costescu, aghiotant regal, colonel Haralamb, I. Panaitescu, directorul Sigurantei, Barbatescu, loctiitorul prefectului Politiei Capitalei, Mingopol, inspector de politie, Arhip, comandantul sergentilor de oras. Onorurile militare au fost date de o companie de pionieri, cu muzica. Au primit defilarea C.C. Arion, ministru de interne, si general Ghenea, secretar general al ministerului de razboi. Te Deum-ul s-a terminat la orele 11 dimineata. Aniversarea nasterii printului Ferdinand s-a sarbatorit cu aceeasi ceremonie in toata tara. Pretutindeni s-au oficiat Te Deum-uri, s-au dat onoruri militare si serbari, la care au asistat autoritatile civile si militare si trupele din garnizoanele locale.

Un nou profesor universitar roman la Cernauti

O telegrama sosita din Viena anunta ca d. dr. Iancu Nistor, docent la universitatea de acolo, a fost numit profesor de istorie la universitatea noastra (la Cernauti, n.n.), avand de tratat istoria Europei de Sud-Est. Cu ocuparea acestei catedre s-a indeplinit o dorinta vie a romanilor. Aceasta catedra a fost infiintata acum cativa ani, dar guvernul numise atunci pe un profesor slav, si anume pe profesorul Milkowicz, sa trateze despre istoria romana si despre istoria "Europei de Est". Se intelege, studentimea romana a protestat, si cu toate ca dorinta romanilor a fost indeplinita prin infiintarea acestei catedre, ei n-au admis ca un strain sa le vorbeasca despre istoria lor, ci au cerut cu insistenta ca o data cu noua catedra sa li se dea si pe profesorul respectiv, de nationalitatea lor, lucru ce a facut pe profesorul Milkowicz sa renunte la conferintele anuntate. Acum a fost numit, in sfarsit, un roman la aceasta catedra.

Un dejun, la Externe

La dejunul dat martea trecuta de catre d. Titu Maiorescu, presedintele consiliului de ministri, in onoarea Ex. S. Van Jpersele de Stribou, noul ministru al Belgiei, la Palace Hotel din Sinaia, s-a servit urmatorul menu: "Melon glace (pepene glasat) / Caviar frais (caviar proaspat) / Langouste a la Parisiennne (langusta in mod parizian) / Poularde a la broche (gaina indopata, la frigare) / Asperges d’Argenteuil Sauce Mousseline (sparanghel cu sos muslin) / Glace Regence (inghetata Regentei)) / Palmier au Parmesan (palmier cu parmezan) / Dsserts (alte deserturi) / Rudesheimer/ Chateau Monton-Rotschild 1900 / G.H. Mumm Cordon Rouge 1906 (diferite vinuri si sampanie) / Cafe (cafea) / Liqueurs (lichioruri)".

Din "Universul", 13 august 1912; texte selectate de Tudor Cires.

×