x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Aniversarea Regatului

Acum 100 de ani. Aniversarea Regatului

15 Mar 2013   •   00:02
Acum 100 de ani. Aniversarea Regatului

Ţara sărbătoreşte astăzi (n.n. – de obicei, în presa vremii, “azi” este “ieri” şi “mâine” devine “azi”..., deci este vorba despre data de 14 martie, chiar dacă articolul e publicat în ediţia din 15 martie)  a 32-a aniversare a proclamării Regatului. Cu toate vremurile tulburi prin care trecem, cu toate prefacerile adânci ce se săvârşesc în partea de răsărit şi miazăzi a Europei şi care ating foate aproape interesele cele mai vitale ale României şi viitorul întreg neamului românesc – amintirea zilei de 14 martie 1881 stă vie în sufletul nostru. După un război glorios în care viteaza armată română, sub conducerea marelui Căpitan, a desăvârşit neatârnarea ţării şi a contribuit la crearea Bulgariei, Principatul României s-a înălţat la rangul de Regat şi ţara a pus pe fruntea iubitului Suveran Coroana de rege. Poporul român a privit această înălţare ca o încoronare a grelelor lupte din trecut şi ca o chezăşie mai mult de izbândă în luptele viitoare. Tot aşa priveşte şi astăzi, când trecem prin grele încercări gata de orice jertfe, poporul nostru e neclintit în credinţa izbândei dreptelor sale cereri. Strâns unit în jurul Tronului, el strigă puternic, într-un singur glas: Să trăiască veneratul Suveran Carol I şi Dinastia! Trăiască România!

Beţie cu bicluc

Birjarul Alexandru Ionescu, din strada Eelena Clucereasa No. 35, s-a dus ieri, împreună cu şoferul automobilului No. 731, să se cinstească la o cârciumă din Şoseaua Basarab No. 234. Cei doi prieteni, intrând în cârciumă, şi-au lăsat vehiculele unul în faţa celuilalt. Au băut până s-au afumat bine şi au ieşit apoi afară, să-şi vadă fiecare de treabă. S-au despărţit ca doi buni prieteni şi s-au suit, birjarul pe capră şi şoferul pe bancheta maşinii. Sforţarea făcută ca să se urce, precum şi aerul proaspăt de afară i-a ameţit şi mai mult şi au început să vadă de-andoaselea. După cum am spus, vehiculele se aflau faţă în faţă, însă celor doi amici li s-a părut că sunt aşezate aşa încât să meargă în aceeaşi direcţie. Birjarul a dat un bici cailor, şoferul a pus în funcţiune motorul şi cele două vehicule au pornit una spre alta. S-a produs o ciocnire. Automobilul a suferit mici stricăciuni, oiştea trăsurii s-a strâmbat, iar birjarul şi-a pierdut echilibrul şi a căzut de pe capră, spărgându-şi capul de pietre.

Păţania unui tutungiu
Tutungiul Năstase Dumitrescu, din str. Academiei No. 15, făcea ieri socoteala banilor din tejghea. În acel moment, au intrat în prăvălie doi indivizi care au cerut ţigări de foi. Negustorul a lăsat deschisă cutia de la tejghea şi s-a suit pe un scaun să dea jos cutiile cu ţigări. În acel moment, unul din indivizi, cu iuţeală de scamator, a şterpelit din cutia tejghelei suma de 240 lei. Şi-au ales apoi ţigări, au plătit şi au plecat liniştiţi. De-abia peste câteva minute tutungiul a constatat lipsa banilor şi şi-a dat seama că fusese victima unui furt. Era însă prea târziu, căci indivizii dispăruseră pe una din străzile laterale.
Din “Universul”, 15 martie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×