Se ştie că în Capitală, pe strada Rotarilor-Crivineni, No. 24, există de câţiva ani un azil pentru lehuze sărace, înfiinţat din iniţiativă particulară şi pus sub înaltul patronagiu al ASR Principesa Maria, azil condus de d. doctor Miron şi întreţinut din ofrande şi cotizaţiuni ale unui restrâns număr de membri. Acest azil, în cursul anului expirat 1912, a adăpostit 210 lehuze, pentru care s-a cheltuit suma de 5.000 lei, în afară de chiria localului, căci azilul nu are localul său propriu.
Un al doilea azil
Primăria Capitalei, faţă de serviciul ce în mod indirect îi aduce această instituţiune din iniţiativă particulară, a donat azilului – care e şi persoană morală –, un teren în Şoseaua Mihai Bravu, colţ cu Strada Dudeşti, pe care în curând se va clădi un al doilea azil. Comitetul speră că asemenea azile să construiască în mai multe părţi mărginaşe ale Capitalei dacă mijloacele materiale îi va permite şi dacă publicul, atât de darnic în toate ocaziunile, îşi va da obolul şi pentru această frumoasă operă; căci s-a constatat prin statistici oficiale că mortalitatea copiilor nou-născuţi în cartierul unde funcţionează azi acest azil este foarte mică, iar în azil nu s-a înregistrat nici o moarte de lehuză până în prezent. Lehuzele care sunt îngrijite în acest azil sunt în majoritate femei de casă, măritate, sau servitoare, care, în lipsa mijloacelor materiale şi de îngrijire necesare, vin şi nasc aici, unde au tot confortul timp de 20-30 de zile.
Vizita primarului Capitalei la azil
Miercurea trecută, la orele 4 p.m., d. dr. Istrate, primarul Capitalei, a vizitat acest azil, unde a fost întâmpinat de o parte din doamnele din comitet. Domnia sa a vizitat cu de-amănuntul întregul local, rămânând foarte mulţumit de îngrijirea părintească ce se dă lehuzelor, de curăţenia perfectă şi de modul cum e condus acest azil. Cu această ocaziune, d. primar a binevoit a oferi în mod cu totul gratuit o instalaţie completă de baie, precum şi cele necesare ei, o mică etuvă de dezinfectat şi promisiunea de facere a canalului, introducerea de apă, lumina necesară azilului etc..
Festivalul Conservatorului
Direcţiunea Conservatorului de muzică şi artă dramatică din Capitală, dorind a contribui la sporirea fondului pentru flota naţională, a hotărât să dea, în seara zilei de vineri, 22 februarie, la Ateneu, un festival artistic de cor, cânt, orchestră şi variate numere de muzică instrumentală şi recitări. Iniţiativa direcţiunii a găsit un ecou entuziast în corpul didactic şi elevii acestei şcoli, care vor contribui la plasarea biletelor. Biletele se găsesc de vânzare, cu începere de la 15 februarie, la profesorii conservatorului, la secretariatul şcolii, precum şi la magazinele de muzică Jean Feder şi Conservatorului, din Calea Victoriei. Preţul locurilor: Loja de jos – 20 lei, de sus – 15 lei, locuri stal 4, 3, 2 şi 1 leu.
Din “Universul”, 15 februarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş