x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Balul ziariştilor

Acum 100 de ani. Balul ziariştilor

11 Ian 2013   •   00:19
Acum 100 de ani. Balul ziariştilor

Comitetul “Sindicatului Ziariştilor” s-a întrunit ieri seară şi a discutat cu privire la balul mascat ce s-a anunţat pentru seara de 9 februarie la Teatrul Naţional. În acest scop, s-a constituit un comitet compus din dnii Emil Nicolau, C. Demetrescu, M. Mora, A. Ranetti, membri în comitetul sindicatului, şi C. Gongopol, Al. Mavrodi, H. Durand, P. Botzan şi V. Rusănescu, membri ai sindicatului, iar ca secretar d. Panait Macri, care se va ocupa cu organizarea balului într-un mod cu totul deosebit de celelalte baluri.

Balurile din ţară
Ostrov. – În seara zilei de 6 ianuarie s-a dat la Ostrov un mare bal, organizat de dnii fraţi M. Bănică, în beneficiul flotei naţionale. Suma de lei 146 ce a rezultat s-a înaintat ziarului “Universul”.   – Predeal. – După revelionul de la 31 decembrie, unde s-a petrecut admirabil, tot timpul domnind cea mai sinceră dragoste între funcţionarii autorităţilor române şi ungare (în epocă, Predeal era oraş de graniţă între Regatul României şi Imperiul Austro-Ungar – n.n.), s-a hotărât darea unui bal în saloanele gării, în folosul Crucii Roşii, în seara de 19 corent. La acest bal au fost invitaţi şi românii din Braşov. Vor fi mai multe surprize: tombolă, flori, poştă americană etc.. – Moreni. – Un frumos bal cu tombolă s-a dat în seara zilei de 6 ianuarie în saloanele şcolii din localitate, al cărei beneficiu s-a destinat Crucii Roşii. Munca depusă de d. Iancu Popescu, medicul plăşii Filipeşti, ajutat de un comitet format din mai multe persoane marcante, a fost încoronată de succes. În ziua de 24 ianuarie se va da tot la şcoală un al doilea bal, tot în folosul Crucii Roşii.

Vânătoarea princiară

Ziua a II-a. ASR Principele Ferdinand, împreună cu invitaţii din Bucureşti şi cu cei din Craiova, au vânat astăzi în pădurea Gângiova din Dolj. Vânătoarea a fost favorizată de un timp splendid şi AS Regală a fost vădit mulţumit de rezultatul ei. S-au împuşcat 282 iepuri şi 4 vulpi. La ora 5, vânătorii au trecut de la Gângiova la castelul Reli, din comuna Padea, proprietate a dlui N. Popp, unde li s-a servit un ceai. Masa de seară au luat-o tot la acest castel. Mâine dimineaţă, vânătoarea va continua în pădurile Segarcea şi Malaica. Dejunul îl vor lua la Castelul Reli, iar după-amiază AS Regală cu oaspeţii vor pleca cu un tren special la Bucureşti. Populaţia rurală de prin toate comunele pe unde Alteţa Sa a trecut cu ocazia vânătorii i-a făcut mari manifestaţii de simpatie. Ţăranii, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, înşiraţi de-a lungul şoselei de o parte şi de alta, petreceau cu urale nesfârşite pe Moştenitorul Tronului. Elevii şcolilor, împreună cu învăţătorii, erau şi ei înşiraţi de-a lungul şoselei. Alteţa Sa a rămas şi de rândul acesta nespus de mulţumit de această vânătoare.
Din “Universul”, 11 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×