x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Banditul Bilici din Iaşi

Acum 100 de ani. Banditul Bilici din Iaşi

08 Iul 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Banditul Bilici din Iaşi

Dupa minutioase cercetari facute in decurs de aproape 4 ani, politia de siguranta din Iasi a reusit in cele din urma sa prinda pe unul din cei mai temuti banditi din Moldova, anume Ion Bilici, care a fost arestat in gara Tecuci (…). Banditul Bilici face parte dintr-o familie de cunoscuti criminali lipoveni, originari din comuna Focurile (Iasi). Inca de pe cand se afla in acea comuna, familia banditului Bilici a devenit spaima locuitorilor de prin imprejurimi, ceea ce a facut autoritatile sa o izgoneasca din sat. Nemaiavand unde sa se aseze, familia Bilici se stabileste in toamna anului 1905 la Iasi, in strada Socola din mahalaua Iarmaroc (…), in scurt timp intregul cartier devine o adevarata pepiniera de hoti (…). Sa continuam insa a ne ocupa de familia Bilici: tatal criminalului, vestit hot de cai, a disparut din localitate de mai multa vreme, fara a mai putea fi prins. Doi frati ai banditului Bilici, anume Vanea si Gheorghe, au suferit de asemeni diferite condamnatiunii pentru furt si talharii. Criminalul insusi are in prezent o condamnare de 7 ani pentru furturi de cai, spargeri si talharii in recidiva.

De la hotie la crima

Banditul Bilici, nemultumit de veniturile mici ce-i aduceau furturile, a cautat sa dea o lovitura mai mare. In acest scop se intovaraseste cu un anume Costachi Topor, cu care, in luna mai 1910, ucide in dealul Repedea pe evreul Herscu Taman, la care credeau ca vor gasi bani. De la acest evreu, banditii nu au putut lua decat 7 lei. Nu mult dupa comiterea acestei fioroase crime, Bilici este surprins in casa locuitorului Gh. Barladeanu, din Vladiceni, insa scapa ca prin minune, reusind sa se strecoare printre gloantele jandarmilor rurali.

Sef de banda

Criminalul Bilici, urmarit de autoritatile de la noi, se refugiaza in primul moment in Rusia, de unde dupa putin timp se intoarce in tara, la Braila. In acest oras, banditul se angajeaza ca lucrator la docuri, unde face cunostinta cu doi insi, anume Gh. Loghin si Gheorghe a Mariei, in tovarasia carora isi creeaza o banda. (…) Banditii fac prima lovitura in judetul Iasi, la arendasul Feldman, pe care-l schingiuiesc si de unde iau bani, bijuterii, mai multe blanuri de valoare si un docar cu cai, cu care pornesc in goana mare spre Iasi (…). Au atacat pe mosierul Manisalis din judetul Roman, caruiau i-au dat foc cu gaz, spre a spune unde tine banii (…).

Arestarea lui Bilici

Dupa comiterea talhariilor din tara, criminalii trec frontiera in Bucovina, unde se apuca din nou de hotii si sunt arestati (…), dar sar asupra jandarmilor care-i escortau si doi dintre ei, anume Bilici si a Mariei, reusesc sa fuga si se intorc in Romania. (…) Datorita curajului si prezentei sale de spirit, a reusit sa scape asta-iarna din mana agentilor de siguranta din Iasi. (…) In gara Tecuci, unde a fost prins criminalul, a incercat mai intai o cale de scapare, cu pasaportul fals pe care si-l procurase din Austria. La interogatoriul ce i s-a luat, Bilici a cautat sa nege toate faptele ce i s-au pus in cauza (…) si n-a recunoscut talhariile decat numai atunci cand a vazut ca nu mai are incotro.

Din "Universul", 9 iulie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×