x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Câinii poliţişti la noi

Acum 100 de ani. Câinii poliţişti la noi

30 Mai 2012   •   21:00

In sfarsit, politia noastra va avea in curand caini politisti. D. dr. N. Minovici a si ales pe viitorii politisti in patru labe si omul acesta, caruia ii place progresul, isi sacrifica o ora sau doua pe fiecare zi spre a dresa animalele, astfel ca ele sa devina utile Sigurantei noastre. Reusita va fi deplina din partea dlui dr. Minovici. Animalele dovedesc ca sunt apte spre a indeplini slujba la care vor fi chemate si exercitiile pe care ele le fac in fiecare dimineata in frumoasa curte de la Baneasa au si inceput sa uimeasca pe cei care asista la ele.

Un exercitiu, cu un hot si un caine

Un cufar furat de un individ din locuinta dlui dr. Minovici este lasat intr-un colt al gradinei si acoperit cu iarba. Hotul se ascunde in podul frumoasei vile. Pagubasul, observand furtul, da alarma. Cainii politisti, la auzul semnalului, ies din custile lor, gasesc geamantanul, il miroase de jur-imprejur, apoi se uita fix in ochii pagubasului, care de data aceasta este dresor, si care le spune: “Unde-i hotul? Repede!'. Cainii, dupa ce mai miros o data cufarul, pornesc in toate partile si cauta. Ajungand in pod, unde se afla ascunzatoarea hotului, cainii ii miros hainele acestuia si ii sar de gat apucandu-l de guler. Daca hotul vrea sa fuga, cainele se lupta cu el si latra pana vine dresorul. Cu aceste experiente au inceput cainii sa devina politisti si, in liniste, d. dr. N. Minovici continua cu dresarea lor. Se spera ca, la toamna, dupa ce vor da un examen in fata politistilor, cainii acestia vor face parte din serviciul activ al politiei Capitalei.

Regulamentul uniformelor militare

Ministerul de Razboi a adresat corpurilor si serviciilor armatei urmatorul ordin circular: 1) Ofiterii din armele la care echipamentul trupei este facut astfel incat revolverul sa se poarte pe soldul drept, vor purta de asemeni revolverul cu tocul sau in aceeasi parte, ca si trupa, iar nu dupa cum este prescris in regulamentul uniformelor pentru toti ofiterii in general. In acest caz, binoclul va fi purtat pe soldul stang. 2) Prescriptiunea cu privire la portul pantalonului scurt, fara snur sau indoit lampas, in tinuta de campanie, priveste numai pe ofiterii inferiori si superiori care au pantaloni cu asemenea garnituri, iar nu si pe ofiterii generali care vor purta pantalonul cu lampas si paspol si la tinuta de campanie. 3) Culoarea postavului fond al valtrapului ofiterilor de vanatori va fi ca acel al fondului tunicii acestei arme, iar nu ca tunica infanteriei, dupa cum s-a inteles de unii.

Explozia unei fabrici de pulbere

Una dintre cele mai groaznice expozii s-a intamplat zilele trecute la magazia fabricii de pulbere. Explozia aceasta a facut un foarte mare numar de victime. Treizeci de morti si o suta de raniti au fost gasiti raspanditi in interiorul fabricii si pe campul inconjurator. Pe langa autoritatile venite imediat pentru a face ancheta, a sosit la locul groaznicei nenorociri si mostenitorul tronului.

Din “Dimineata', 31 mai 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×