x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Chestia fruntariilor dobrogene

Acum 100 de ani. Chestia fruntariilor dobrogene

11 Mar 2013   •   00:23
Acum 100 de ani. Chestia fruntariilor dobrogene

Cititorii noştri au urmărit cu atenţiune încordată articolele atât de interesante ale eminentului publicist I.G. Bibicescu, intitulate “O cestiune importantă”. Articolele acestea, traduse în franţuzeşte şi sporite cu unele documente, au apărut într-o broşură cu titlul: “Les revendications de la Roumanie” (Revendicările României), broşură ce a fost răspândită în străinătate pentru susţinerea cauzei româneşti. Credem folositir să reproducem următoarele documente din brşura dlui Bibicescu.

Primul document
Circulara agenţilor diplomatic ai României trimisă la 7 August 1878: “Traseul liniei de frontieră între Dobrogea şi Bulgaria n-a fost încă fixat. Cunoaşteţi din depeşele mele din 21 şi 27 iulie dificultăţile eventuale la care ar putea da loc, cu privire la acest traseu, interpretarea articolului respectiv din tratat şi necesitatea pentru noi de a cuprinde şi oraşul Silistra, pe care noi am crezut că trebuie să-l solicităm echităţii Europei.” (* Corespondenţă diplomatică. Piese privitoare la comunicarea tratatului din Berlin).

Al doilea document
No. 67. Scrisoare secretă a directorului departamentului asiatic din St. Petersburg către consulul Rusiei la Rusciuk, din 5 mai 1885, No. 1404: “Ambasadorul nostru la Bucureşti a făcut cunoscut ministerului imperial al afacerilor străină că ministerul de război al României a hotărât să ia cu forţa fortificaţiile Arab-Tabiei şi punctele care înconjoară Siliostra, pentru că această parte a fost concedată prin tratatul din Berlin României.” (* Documente secrete ale politicii ruse în Orient (1881-1909) de R. Leonoff, pag. 75, Leipzig Verlog-Sorunche).

Al treilea document
No. 82. Comunicarea secretă a directorului departamentului asiatic către girantul consulatului Rusiei la Rusciuk, din 2 Oct. 1885, No. 1106: “Preşedintele consiliului de miniştri român s-a exprimat, în ultimul timp, ambasadorului nostru la Bucureşti asupra chipului cum guvernul regal apreciază mişcarea revoluţionară din Rumelia orientală. Ioan Brătianu a declarat că, spre a conserva echilibrul în Peninsula Balcanică, Regatul ar avea intenţiunea de a se opune unirii cu acesteia cu Principatul bulgar. Prinţul Urusof a scris secretarului de stat Giers că, după părerile care circulă în cercurile guvernamentale româneşti, ar trebui să se ceară guvernului princiar (bulgar) cedarea oraşelor dunărene şi a fortăreţei Vidinului.” (* Docum. secrete..., pag. 90).
*) Urmează circulara adresată în 1903 de Ioan Brătianu miniştrilor noştri în străinătate ca să le comunice guvernelor pe lângă care erau acreditaţi. Textul acestei circulare a fost publicat în ziarul nostru, acum câtva timp.
Din “Universul”, martie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache   

×