x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Cinematografiaţi România!

Acum 100 de ani: Cinematografiaţi România!

16 Iul 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Cinematografiaţi România!

S-a vorbit in ziarul nostru de inraurirea pe care cinematografele o pot avea asupra publicului si a copiilor indeosebi. Sunt insa unele filme instructive si acestea pot sluji mult la educatiunea populatiei. Am observat cum copiilor le plac mai mult privelistile naturale, peisajele care ii poarta in locuri indepartate si pe care nici ei nu stiu daca le vor admira aievea vreodata. Ce pacat insa ca aceste filme nu sunt cultivate mai mult, ci sunt puse numai ca umpluturi pentru completarea programelor cand n-au nimic mai bun!

Am aflat ca in intentiunea Casei Scoalelor sta sa cultive acest fel de filme pentru educatiunea lumii scolare. Desigur, defileurile Carpatilor nostri, Valea Oltului, Dambovicioara, pitorestile privelisti din Muntii Neamtului, Valea Prahovei, cu localitati ca Sinaia, Azuga, manastirile din Moldova, insasi Valea Dunarii si sumedenie de alte localitati din tara noastra sunt adevarate panorame pe care case mari cinematografice, cum e casa Gaumont din Paris, le-ar putea reproduce si populariza in lumea intreaga.

O afacere cu imagini pitoresti
E trist ca asemenea case vin sa faca afaceri stralucite in tara noastra si nu se gandesc totusi sa ne faca cunoscuti in marile centre ale lumii unde filmele lor sunt reprezentate. Numai cu chipul acesta, poeticele noastre locuri ar cuceri atentiunea strainilor care ar veni sa caute loc de odihna si in muntii nostri, gasind si la noi privelisti pe care le pot admira si cei mai pretentiosi artisti. De aceasta fapta ar fi mltumiti si editorii de filme, care n-ar da gres in afacerile lor, si publicul de pretutindeni, care s-ar gandi ca pe malul Dunarii exista o tara frumoasa care se cheama Romania, cu taranii ei in admirabile porturi si cu minunatele ei peisaje.
Domnilor editori de filme cinematografice, daca vreti sa multumiti cele mai delicate gusturi, cinematografiati Romania! Cu mici sacrificii, veti realiza astfel cele mai mari foloase morale si materiale. (L. Iliescu)

Din Bucuresti la Paris, descult
Tanarul Ion Marinescu, din Bucuresti, in varsta de 19 ani, si-a propus sa faca drumul Bucuresti – Paris pe jos, descult. Calea pe care o va urma e Bucuresti, Budapesta, Viena, Berlin, Paris, iar durata acestei calatorii, dupa socoteala aceluia care o va face, este de trei luni. Banii trebuinciosi pe drum, tanarul Marinescu spera sa si-i procure din vanzarea unor carti postale cu fotografia sa. El va pleca din Capitala zilele acestea, in care scop si-a si scos de la prefectura politiei pasaportul.

Suveranii Romaniei nu vor pleca anul acesta in strainatate
Dupa cum se afirma in cercurile Curtii vieneze, Regele Carol al Romaniei si Regina Elisabeta au renuntat la proiectata lor calatorie la Gastein. Perechea regala romana nu va intreprinde nici o calatorie in strainatate in cursul acestui an.

● Din "Universul", 17 iulie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×