x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Congresele din Sibiu

Acum 100 de ani. Congresele din Sibiu

30 Sep 2012   •   16:07
Acum 100 de ani. Congresele din Sibiu

Astazi, toate trenurile au fost pline la Sibiu, aducand multa lume romaneasca. La Asociatia "Astra" se va tine congresul national bisericesc si al comerciantilor romani. Au sosit presedintii tuturor sectiilor Asociatiei "Astra" din provincie. De asemenea, au sosit si peste 90 de deputati sinodali si mireni din cele trei dieceze romanesti – Arad, Caransebes si Sibiu. De asemenea, au sosit si episcopii Miron Cristea si Ioan Pap.

Alti oaspeti de seama la Hermannstadt

La congres va lua parte, ca oaspete, si marele mecenat al romanilor din Transilvania, basarabeanul Stroescu. Au mai sosit deputatii si fostii deputati romani din camera ungara – intre carii domnii Mihali, Goldis si Maniu. Printre oaspeti am remarcat si pe compatriotul Duma, si pe domnul Marandiu din Bucuresti. Seara a avut loc "seara de cunostinta", la care a asistat foarte multa lume. Frumoasa impresie a facut plimbarea prin oras a mitropolitului Metianu, cu episcopii Cristea si Pap. Maine incepe congresul.

Zborul generalului Coanda

Ieri dupa-amiaza, domnul locotenent Coanda, fiul domnului general Coanda, a facut un zbor de pe platoul Cotroceni, deasupra Capitalei, pe aparatul sau "Coanda-Bristol", in fata d. general Boteanu, inspectorul general al geniului, a d. general Coanda, inspectorul artileriei, maior Macri, directorul aviatiunii si a mai multor ofiteri din scoala de aviatie.

Zborul locotenentului francez

Tot ieri dupa-amiaza a executat un admirabil zbor deasupra Capitalei distinsul aviator francez d. locotenent de Malherbe. Iscusitul pilot a plecat de pe campul de aviatiune al "Ligii aeriene" cu un monoplan Bleriot, avand ca pasager pe d. Scarlat Arion, directorul ziarului "La Roumanie" si membru in comitetul de directiune al Ligii, si dupa o minunata plimbare aeriana urmarita cu entuziasm de atentiunea publicului Capitalei, atras de vremea frumoasa de ieri, a aterizat in conditiuni excelente la locul de pornire.

Intrati "La Ruleta"!

Indemn pe cititoarele noastre sa viziteze, inainte de a-si face aprovizionarile de toamna si apoi de iarna, cunoscutul magazin "La Ruleta" din Piata Sfantul Gheorghe, unde vor gasi o expozitiune din cele mai alese noutati in materie de stofe frantuzesti si englezesti, pentru costume "tailleur", matasurii si garnituri de tot soiul pentru rochii, haine de dame, confectiuni si incaltaminte americane, lucrusoare pentru copii, articole de botez etc. La raionul de articole barbatesti se afla de asemenea la inaltimea exigentelor distinsei clientele a acestui magazin.

Din "Universul", 1 octombrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×