x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Cronica neagră

Acum 100 de ani. Cronica neagră

16 Aug 2012   •   21:00
Crima unor soldati
Sunt cateva zile de cand locuitorul Sandu Nistor, razes din comuna Smardan, a fosta dus in localitatea Galati, ranit grav si in nesimtire, internat la spitalul "Elisabeta Doamna". Ieri, numitul a incetat din viata in cele mai groaznice chinuri. Moartea acestui locuitor se datoreste maltratarilor ce a suferit din partea unor soldati de la forturile din imprejurimile comunei Smardan. Din relatiile pe care le da familia victimei, rezulta ca dansul a fost surprins acum cateva nopti de catre soldatii de la forturi la bostanaria sa de pe mosia Varmasanca, acestia dandu-i lovituri de ciomege in cap. Ni se comunica cu aceasta ocazie ca parte dintre soldatii de la forturi au ajuns spaima locuitorilor de prin partea locului, prin repetatele lor acte de barbarie. Cazul se ancheteaza de catre o comisiune civilo-militara.

O taranca isi ucide barbatul
In corespondenta de la 4 august corent am aratat ca in dimineata acelei zile locuitorul Teodor A. Drob a fost gasit mort pe prispa casei sale din satul Balteni, comuna Brodoc; am mai spus ca parchetul fiind avizat, d. magistrat stagier, imprena cu d. I. Bordea, medicul primar al judetului, s-au transportat imediat la fata locului, pentru facerea autopsiei si inceperea cercetarilor cuvenite. La autopsie s-a constatat ca moartea nefericitului Drob a fost violenta, provocata de un glont de revolver tras de la o mica distanta in tampla dreapta si care, strabatand osul temporal si substanta cerebrala, s-a oprit la baza creierului. Dupa pozitiunea in care s-a gasit cadavrul si alte indicii, s-a stabilit ca la mijloc este o crima. Din primul moment, banuiala magistratului a cazut asupra sotiei lui Drob, care a si fost arestata. La inceput, dansa a negat ca ar fi omoratoarea sotului sau, in cele din urma insa marturiseste crima cu toate grozaviile ei.

Crima de langa Iasi
Mai multi locuitori din Mogosesti, printre care erau Costache Ungureanu si Dionisie Chirilas, au petrecut ieri pana tarziu noaptea in carciuma lui Petrache Anton. In zori de zi, cand cei doi sateni mai sus numiti erau beti, cel dintai a luat o pusca si a descarcat-o in tovarasul sau, ranindu-l mortal. Criminalul, dandu-si seama de fapta sa, a incercat sa fuga. Ceilalti sateni s-au luat dupa el si, prinzandu-l, l-au predat jandarmilor. Victima e in agonie la spital.

Incercarea de sinucidere de pe linia Bucuresti-Giurgiu
D. Alexandru Alexandrescu, in varsta de 42 de ani, cu locuinta in str. Eminescu No. 35, fiind bolnav, s-a hotarat sa se sinucida. El s-a dus ieri dimineata pe linia ferata Bucuresti-Giurgiu, si cand a vazut o masina care venea cu repeziciune in urma sa, s-a aruncat pe sine. Locomotiva i-a taiat piciorul stang. S-a vestit Slvarea, care a dus pe ranit la spitalul Filantropia. Locomotiva avea No. 523 si era condusa de mecanicul Vasile Zabuxi. Comisarul Pache Stefanescu de la circ. 9, a arestat pe mecanic.
Din "Universul", 17 august 1912; texte selectate de Tudor Cires

×