x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Cum sunt speculaţi minorii

Acum 100 de ani. Cum sunt speculaţi minorii

16 Ian 2013   •   00:01
Acum 100 de ani. Cum sunt speculaţi minorii

De câtăva vreme au început iarăşi să opereze prin Capitală samsarii şi cămătarii, făcând victime printre tinerii fără experienţă şi minorii cu perspective de moşteniri grase. În cercurile acestora ei găsesc cu înlesnire victimele, deoarece rareori zburdălnicia tinereţii e oprită în avântul ei necugetat de către o judecată matură. Unul din samsarii care se ocupă cu predilecţie de exploatarea minorilor este şi un anume Gh. Focşa, din nefericire vechi student şi funcţionar la un minister. Povestim mai la vale ultima ispravă a acestui domn, încercare fatală pentru el, căci a fost surprins de poliţie în flagrant delict.

Un tânăr căzut în ispită
Acum câtva timp, Focşa a făcut cunoştinţă unui tânăr C., fiul unui bogătaş din provincie şi actualmente soldat cu termen redus la unul din regimentele din Capitală. Tânărul, intrat de curând în viaţa zgomotoasă şi ispititoare a Capitalei, a constatat repede că nu-i ajung banii pe care îi primea de acasă. Focşa, care se interesase asupra poziţiunii materiale a părinţilor săi, îl îndemna deseori la petreceri, pe care le făceau împreună. La un moment dat, tânărul C. rămânând fără bani, Focşa l-a îndemnat să semneze pe tatăl său pe o poliţă de 2000 de lei, pentru care va lua 1000 de lei, propunându-i în acelaşi că de câte ori va avea nevoie, să iscălească pe tatăl său pe o poliţă pentru o valoare îndoită decât suma ce primea. (...)

Denunţătorul
(...)  Focşa s-a adresat unui bogătaş, dr. C., să procure el banii cu care să fie împrumutat tânărul. Întrebând de numele tânărului, a aflat cu surprindere că este fiul unui prieten al său. Doctorul s-a prefăcut că îi convine afacerea, însă în acel timp a anunţat pe bătrânul C. şi pe d. Eugen Călinescu, şeful siguranţei Capitalei. În înţelegere cu şeful Siguranţei, dr. C. a fixat lui Focşa o întâlnire, care trebuia să aivă loc ieri seară, la orele 9, la hotelul High Life, în camera No. 9.

Ce infamii se puneau la cale

La orele 8 au sosit la hotel dnii C. Solomonescu, directorul Poliţiei, Eugen Călinescu, şeful Siguranţei, şi Constantinescu, secretarul Siguranţei. Dnii Solomonescu şi Călinescu au intrat în camera vecină, No. 10, unde au lăsat puţin întredeschisă uşa care da în camera unde avea să aibă loc întâlnirea. În această din urmă cameră s-a ascuns, în şifonier, d. Constantinescu (...). La orele 9 au sosit Focşa şi cu dr. C. Acesta a provocat pe Focşa să-şi expună întregul său plan (...). Între altele, Focşa a declarat drului C. că îi garantează că, în câteva luni, pentru o sumă de 30-40 mii lei pe care avea să o sacrifice va obţine de la victimă poliţe în valoare de o jumătate de milion de lei. (...) S-a stabilit că Foca a întrebuinţat acelaşi sistem cu fiii bogătaşului G. Din Oltenia, pe care i-a determinat să iscălească poliţe în valoare de o jumătate de milion, şi cu alţi minori. (...)
Din “Universul”, 16 ianuarie 1913, texte selectate de Tudor Cireş

×