x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Datoria României în împrejurările de azi

Acum 100 de ani. Datoria României în împrejurările de azi

02 Oct 2012   •   00:17
Acum 100 de ani. Datoria României în împrejurările de azi

România se află azi la o mare şi hotărâtoare răspântie a istoriei sale: acest moment nu-l putem compara decât cu marle date ale istoriei naţionale. Soarta României este azi în balanţa războiului dintre Turcia şi Bulgaria. Înving turcii? Hotărârea asupra soartei noastre este amânată ­ nu rezolvată ­, căci bulgarii... învinşi azi, se vor reculege mâine – şi ei tot vor urmări mai departe ţelul lor final. Înving însă bulgarii, azi? Soarta României este chiar azi definitiv judecată: România va cădea cu trei grade mai jos pe scara socială a popoarelor, că va fi nu numai în urma Bulgriei, dar şi în urma Greciei şi chiar a Serbiei.

Bulgarii sunt japonezii noştri!

Două erori capitale a comis România modernă în politica sa externă: una de a fi înlesnit cu propriile sale mâini şi de a fi pecetluit cu sângele fiilor ei crearea unei mari Bulgarii – a doua de a nu fi absorbit-o în sânul ei, atunci când ea de bună voie i se oferea ­ atunci când Stambulov a oferit coroana Bulgariei regelui Carol I. Făcând una şi nefăcând pe cea de a doua, am ridicat noi înşine la porţile noastre un puternic rival, rival cu atât mai periculos cu cât el este însufleţit de un mare şi viu ideal: Idealul unei Mari Bulgarii, în care să contopească pe toţi bulgarii. Bulgarii sunt japonezii noştri! Aceasta nu trebuie să o uităm niciodată: ca mâine spada noastră se va ciocni de a lor (...). Azi Bulgaria este un stat puternic, ea are o politică şi un ţel bine determinat, ea îl urmăreşte în acord cu celelalte popoare blcanice şi, desigur, ea îl va atinge – azi, mâine, poimâine – timpul nu joacă nici un rol în viaţa popoarelor, ele sunt nemuritoare.

Despre destinul României
Cât despre România, o soartă nemiloasă, după ce a împărţit-o între toţi vecinii ei, este condamnată a se cristaliza între Dunăre şi Carpaţi, ea nu are nici un ideal şi nici o perspectivă de extensiune. Neputând să ne extindem nici în sus, nici în jos, nici la dreapta, nici la stânga, datoria noastră este cel puţin să împiedicăm pe alţii să se extindă, să se întărească şi să devină un pericol pentru noi.

Între turci şi bulgari

Această datorie toţi românii o simt, dar cum o putem îndeplini? Stând cu braţele încrucişate, în momentul hotărâtor? Aşteptând ca Turcia să bată Bulgaria? Nu, desigur. Declarând bulgarilor război mâine, când poate că ei vor fi tari şi victorioşi? – aceasta ar fi un act de nebunie. Nu mâine, dar, ci azi se cade să ne facem datoria. Azi se joacă soarta României pe câmpul de război turco-bulgar, - azi spada României poate fi decisivă, (...) azi, dar, România să-şi facă datoria. (prof. N. Basilescu, Universitatea Bucureşti)
Din "Universul", 2 octombrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×