x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. De la consiliul Capitalei

Acum 100 de ani. De la consiliul Capitalei

16 Oct 2012   •   00:09
Acum 100 de ani. De la consiliul Capitalei
Chestiunea autobuzelor
Consiliul comunal al Capitalei a ţinut ieri, înainte de amiazi, o şedinţă spre a se ocupa de chestiunea autobuzelor. Au luat part aproape toţi membrii consiliului, d. dr. Mentonide a lipsit. Înainte de a se intra în ordinea de zi, d. I. Marinescu a cerut cu insistenţă să i se dea cuvântul şi a reînnoit învinuirile aduse serviciului căilor de comunicaţie, în şedinţa precedentă, în ceea ce priveşte reaua întreţinere a pavagiilor pe stradele pe care s-au făcut instalaţiuni de gaz, apă, lucrări de canalizare etc. Totodată, a depus o lungă listă a stradelor rău întreţinute spre a învedera necesitatea unui serios control prin comisiunile de salubritate.

Divergenţe între consilieri

Domnul Tache Georgescu, întrerupându-l, i-a reamintit: "Trebuia adusă mai de mult chestiunea aceasta în discuţie, cu cel puţin o lună de zile înainte". Domnul Matinescu a terminat cu declaraţiunea că menţine modul dumisale de a vedea în ceea ce priveşte activitatea serviciului căilor de comunicaţie şi a unora dintre sectoare.

Ce zice primarul?
Domnul Dobrescu, afectat de insistenţele dlui Marinescu, şi-a arătat părerea de rău că acesta se formalizează. "Sunt mai nemulţumit decât domnia sa – a spus primarul Capitalei – de starea actuală a stradelor; dar nu se poate face mai mult pentru cuvintele lămurite şi ieri. Capitala se găseşte într-o perioadă de transformare; se fac numeroase lucrări de neapărată ncesitate, iar reaua stare a trotuarelor e deocamdată un rău inerent. Mai târziu, vom fi cu toţii mulţumiţi. Serviciile tehnice ale comunei îşi fac datoria aşa cum trebuie, cum e cu putinţă în măsura mijloacelor de care dispun şi potrivit împrejurărilor.

Ce se poate face?
În chestiunea autobuzelor, consiliul, având în vedere că direcţiunea lucrărilor tehnice ale comunei, nu şi-a dat avizul asupra caietului de sarcini întocmit de comisiunea comunală anume instituită, a hotărât să se întrunească iarăşi comisiunea respectivă, pentru ca împreună cu dnii Giulăni, directorul lucrărilor tehnice, şi Stârceanu, inspectorul general tehnic al căilor de comunicaţie, să revadă din nou caietul de sarcini şi să facă o completă prezentare a chestiunii.

Alte chestiuni la ordinea zilei

S-au mai aprobat, în urmă,preţul de 0,30 bani kilovatora pentru instalaţiunile electrice la particulari, regulamentul pentru circulaţiunea căruţelor de povară, cu modificările propuse de consiliu administrativ permanent, cââteva expropieri şi scutiri de taxe comunale.
Din "Universul", 16 octombrie 1912; texte selectate de Veronica Bectaş

×