x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. De la românii de peste munţi

Acum 100 de ani. De la românii de peste munţi

15 Oct 2012   •   00:02
Acum 100 de ani. De la românii de peste munţi

Cu prilejul şedinţelor congresului naţional bisericesc, ţinut aici, s-a produs un incident între poetul Octavian Goga şi vicarul Orăzii Mari, Vasile Mangra. Incidentul s-a produs în urma propunerii raportorului şcolar Lazăr Triteanu, care a cerut să se adreseze un memoriu guvernului, în care se arată cât de păgubitoare este legea lui Apponyi pentru biserica şi şcoala românească. În memoriu se cere înlocuirea acelei legi cu o alta care să aibă în vedere interesele româneşti. La discuţia acestei propuneri au mai luat cuvântul mitropolitul Meţianu, adv. Emanuel Ungureanu, dr. Aurel Vlad, poetul O. Goga şi V. Mangra.

Asupra incidentului de la congres
Mitropolitul Meţianu a propus ca memoriul către guvern să nu se adreseze acum, ci să se lase pentru un timp mai potrivit. Em. Ungureanu a propus ca chestiunea să se lase la chibzuirea consistoriului mitropolitan. D. Vlad a spus că congresul are datoria să constate totdeauna efectele păgubitoare ale legii şcolare a lui Apponyi şi să ceară modificarea ei. Tocmai acum este momentul potrivit să se intervină la guvernul ungar, când raporturile internaţionale sunt atât de turburi. V. Mangra face observaţiunea că congresul trebuie să chibzuiască bine hotărârea ce o va lua, spunând că el nu e în contra înaintării memoriului, dar aceasta să se facă cu oarecari precauţiuni.

Ce spune Octavian Goga?

Poetul O. Goga îşi exprimă părerea de rău că în congres s-a găsit fie şi un singur membru care nu este de acord cu ceilalţi membri. V. Manfra răspunde în chestia personală că nu a criticat propunerea, dar că nu e de acord cu expunerea de motive a raportorului. Cu aceasta, incidentul s-a încheiat. Congresul a aprobat propunerea ca memoriul să fie adresat guvernului ungar.

Chestia congruei preoţilor

Faţă de agitaţia din ultimul timp a preoţilor greco-ortodocşi români de a trimite o delegaţie la ministerul cultelor ca să ceară sporirea dotaţiei lor, congresul naţional bisericesc, la propunerea dlui Vlad, a dat următorul răspuns: "Congresul naţional bisericesc invită consistoriul mitropolitan să studieze cu de-amănuntul starea materială a preoţimii noastre, să facă ca starea lor, mai ales a celor cu un salar de 800 de coroane anual, să se amelioreze, garantându-le o existenţă mai potrivită cu chemarea lor. Congresul a hotărât să se trimeată din partea consistoriului o delegaţie la ministerul cultelor, spre a cere revizuirea legii congruei.

Condamnarea părintelui V. Lucaciu

Părintele V. Lucaciu a fost condamnat la o amendă de 50 de coroane, pentru că la recenta adunare populară de la Odorău (Sătmar) a apostrofat pe un sergent de jandarmi, care îl întrerupea încontinuu în cursul discursului pe care-l ţinea.
Din "Universul", 15 octombrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş

×