x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Firul telephonic Bucureşti-Budapesta

Acum 100 de ani. Firul telephonic Bucureşti-Budapesta

05 Sep 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Firul telephonic Bucureşti-Budapesta

De la o vreme incoace se vadeste tot mai mult defectuozitatea legaturii telefonice intre Bucuresti si Budapesta precum si desavarsita dezinteresare a celor chemati sa supravegheze la bunul mers si regulata functionare a acestei linii telefonice. Nu trece saptamana fara ca firul telefonic ce leaga cele doua capitale sa nu fie deranjat. Si nu am zice nimic daca intreruperea aceasta a legaturii telefonice ar dura numai careva ceasuri, dar ea dureaza si cate patru, cinci, sase zile in sir. Si cum atatea institutii financiare si industriale, si apoi presa cotidiana, se servesc in mare masura de firul telefonic Bucuresti-Budapesta, va puteti inchipui ce lovitura mare pentru interesele acestor institutiuni constituie dernjarea continua a firului telefonic.

Incidentul din august
Corespondentul nostru din Budapesta s-a interesat la Directia serviciului telefonic de acolo asupra cauzelor defectuozitatii liniei telefonice Budapesta-Bucuresti si a aflat urmatoarele amanunte: Directia oficiului telefonic din Budapesta are un procedeu special si admirabil in caz ca linia telefonica e deranjata. Cere imediat informatiuni detaliate de la seful statiei in care statie sau in vecinatatea careia s-a rupt firul. Seful statiei trimite imediat un raport telegrafic asupra defectuozitatii liniei si, daca nu dispune de elemente suficiente ca sa repare numaidecat firul, cere ajutoare sau de la centrala, sau de la o statie invecinata. Asa ca nu trec nici 24 de ceasuri, si legatura telefonica e restabilita... Pe teritoriul unguresc, bineinteles! Asa de pilda, pe timpul lunii august, cand vreme de 10 zile nu s-a putut avea nici o legatura telefonica intre Budapesta si Bucuresti, s-a constatat de catre directia serviciului telefonic din Budapesta ca firul era rupt in trei parti, din care doua in Ungaria si una in Romania. Pe teritoriul unguresc s-a procedat insa imediat la repararea firului, si in ziua urmatoare s-a putut telefona intre Budapesta si Predeal si viceversa. A doua zi s-a putut vorbi si cu Sinaia, dar cu Bucurestiul au trebuit sa treaca 10 zile pana ce in sfarsit legatura telefonica a fost restabilit(...).

Ce probleme are Romania?
In cazul acesta, al repararii tarzii a firului telefonic, directia postelor din Romania intra in conflict cu conventia internationala a postelor (...). De ce directia generala a postelor de la noi nu se hotaraste o data sa construiasca o a doua linie telephonica, menita sa uneasa Bucurestii de Budapesta? Directia postelor din Ungaria a construit pana acum doua linii pana la Predeal. Iar noi avem de la Bucuresti pana la Sinaia… trei linii telefonice: una pentru marele public si doua pentru curtea regala. Nu intelegem pentru ce Palatul are nevoie de doua linii telefonice pana la Sinaia? In alte tari, liniile telefonice nu pot fi monopolizate toata ziua de monarhi, ministri sau corpul diplomatic (…).
Din "Dimineata', 6 septembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×