x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Greva hamalilor

Acum 100 de ani. Greva hamalilor

01 Mar 2012   •   21:00

Greva hamalilor din Oltenita, care a inceput ieri, continua si azi. Astazi de dimineata, intre orele 5-8, in centrul orasului, unde se afla contoarele cerealistilor, se aflau peste 150 de hamali si chirigii, indemnandu-se unii pe altii sa iasa la lucru. Parte din hamali, care au voit sa lucreze ieri dimineata pe pretul vechi de 5 lei pe zi, au fost amenintati de ceilalti. In port nici azi nu s-au incarcat slepuri cu cereale.
Din cauza grevei, sufera foarte mult si logofetii si ipistatii, care, neavand unde lucra, stau toata ziua prin cafenele si prin centrul orasului. Pe la orele 8 dimineata, hamalii si chirigiii s-au dus la casele lor. Chirigiii s-au solidarizat cu hamalii, refuzand si ei sa mai incarce cerealele de prin magazii spre a le transporta in port la pretul de un leu de chila, cerand sporirea la 1,20 lei chila. Azi s-a avizat si prefectura de Ilfov de aceasta stare grava.

La Ministerul de Razboi
Cu incepere de la 1 martie se va in­truni la Ministerul de Razboi comitetul inspectorilor generali ai armatei, sub prezedintia dlui N. Filipescu, mi­nistru de Razboi, spre a se ocupa cu inaintarea gradelor superioare din arma infanteriei. Durata lucrarilor pentru intocmirea tablourilor de inaintare in diferite arme va fi pana la 15 martie curent. Ministerul de Raz­boi a prevazut suma de 170.000 lei pentru intretinerea si organizarea campurilor de tragere si instructie, intretinerea si reparatia cailor ferate, combustibilul pentru masini si altele. Prin noul buget al Ministerului de Razboi, s-a prevazut suma de 44.880 lei pentru intretinerea a 70 de elevi interni la institutul medico-militar.
Din "Universul", 2 martie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×