x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Împrumutul statului român

Acum 100 de ani. Împrumutul statului român

17 Ian 2013   •   00:14
Acum 100 de ani. Împrumutul statului român

Statul român a contractat un împrumut de 150 de milioane. La acest împrumut, afară de grupul Disconto Geselschaft, contribuie şi Banca Naţională. Împrumutul se face pe 3 ani. Se vor emite bonuri de tezaur cu scadenţa la 1 februarie 1916, cu un procent de 4 şi jumătate la sută şi pe care sindicatul le ia pe cursul de 97 la sută, curs cu care vor fi date publicului. Se vor încasa de statul român 50 de milioane imediat, iar restul de 100 milioane, opţiuni.

Declaraţia lui Marghiloman
D. Marghiloman, ministru de finanţe, a declarat următoarele ziarului “Independenţa României”: “Scopul acestui împrumut este mai ales de a se introduce aur în ţară, aurul fiind foarte scump în acest moment şi guvenul nevoind să pună Banca Naţională în imposibilitate de a-l procura comerţului. Resursele ordinare ale Tezaurului sunt de altfel astfel în acest moment încât statul nostru poate să facă faţă, fără cea mai mică dificultate, la toate cheltuielile ordinare şi extraordinare. Avem disponibilităţi foarte mari, plata cupoanelor este deja depusă până în iulie”.

De la românii din America
Primim următoarea scrisoare: “Newark-Ohio, 1 ianuarie st. n. 1913. După toate semnele, România tot cu arma va trebui să-şi facă dreptate, căci bulgarii sunt siguri că cu bine nu o vor scoate la capăt. Pentru asta vă rog pe dumneavoastră să binevoiţi sau să interveniţi la cei în drept, sau să daţi d-tră informaţie la cine trebuie să se adreseze cei ce voiesc să se înroleze ca voluntari, de aici, căci ştiut este că aici în America sunt foarte mulţi români, atât ardeleni cât şi macedoneni, care ar vrea să-şi verse sângele pentru România, căci se ştie că România nu are reprezentant şi nici consul în USA, la care să se adreseze. Toate statele balcanice au consuli aici şi mulţi voluntari au plecat de aici la aliaţii balcanici. Sper că voi fi auzit şi voi avea un răspuns. Salut cu stimă, Ion Costescu, 31 S. 2nd Str., Newark Ohio, US America”.

Rusia ameninţă România
Petersburg. – “Novoie Vremia” publică astăzi ştirea senzaţională că ministrul Rusiei la Bucureşti a declarat guvernului român că Rusia dezaprobă atitudinea României şi că dacă România va interveni cu armele pentru obţinerea unui teritoriu de la Bulgaria, Rusia va ataca România fără întârziere.

Părerile cercurilor germane
Viena. – Corespondentul din Berlin al ziarului “N.F. Presse” comunică: Din informaţiunile ce le avem din cercurile diplomatice, conflictul româno-bulgar a intrat într-o fază mai acută de la ultimul consiliu de miniştri din Bucureşti. Chestia principală o formează ca şi până acum Silistra. De unde până acum România era înclinată pentru o înţelegere, în sensul ca Bulgaria să-şi menţie Silistra dar să dărâmă fortificaţiile, acum cere cedarea Silistrei. (...)
Din “Universul”, 17 ianuarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×