x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. În jurul furtului de 6.000 de lei din Capitală

Acum 100 de ani. În jurul furtului de 6.000 de lei din Capitală

26 Feb 2013   •   01:31
Acum 100 de ani. În jurul furtului de 6.000 de lei din Capitală

Hoţul a fost prins, însă a evadat de la poliţia din Buzău. Este vorba despre furtul de 6.000 de lei săvârşit acum câteva zile la Palatul de Justiţie din Capitală, în prejudicial dlui Petrescu-Dâmboviţa, judecător de şedinţă la tribunalul Tutova. Se ştie că poliţia locală a reuşit să aresteze în trenul accelerat No. 1 pe individul Vasile Haralamb Borş, cunoscut client al poliţiilor din ţară, asupra căruia erau indicii că e autorul acestui furt, aceasta chiar după arătările dlui Petrescu-Dâmboviţa, căruia d. V. Arteni, şeful poliţiei locale, arătându-i o fotografie a furului, a recunoscut în ea pe individul pe care-l urmărea de la Palatul de Justiţie.

O legătură cu chei
Arestatul, cercetat la poliţia locală, neagă furtul, arătând că în ziua comiterii faptului nici n-a fost în Bucureşti, ci într-o comună din Buzău. Asupra lui nu s-au găsit bani. Urma să fie trimis la Buzău, pentru cercetarea celor arătate de el, şi în urmă trimis siguranţei din Capitală. Întâmplarea face să se descopere că Vasile H. Borş, la percheziţia ce i s-a făcut aici, a reuşit să arunce nişte chei ce le avea asupră-i. Cheile fiind găsite şi întrebat de rostul lor, sfârşeşte prin a declara că sunt de la un cufăr al său ce se găseşte în gara Bârlad ca bagaj, iar cu restul cheilor se servea la descuierea geamantanelor de prin clasele trenurilor.

Cufărul hoţului
Se găseşte în adevăr cufărul arătat şi un geamantănaş de voiaj. Făcându-se percheziţionarea cufărului, s-a găsit în el suma de 1.200 lei, în 3 monede de aur, şi restul în bilete de bancă. Pe un bilet de 100 lei din aceşti bani se află scris cu creionul No. 1360; acest bilet de bancă a fost recunoscut că se afla între banii furaţi dlui Petrescu-Dâmboviţa. S-a mai găsit un ceas de aur mic, de damă, pe al cărui capac se află gravat un porumbel şi o floare cu patru mici diamante. Ceasul e legat de un lanţ de double. S-au mai găsit: o medalie de aur “Serviciul credincios” clasa I; o pereche de ochelari montaţi în argint; un costum de haine noi; o sumedenie de portmonee. Apoi: diferite haine, pălării, cămăşi etc.

A fugit pe geamul latrinei
În urma celor găsite, Vasile Borş a fost trimis în Buzău, unde urmau să se completeze cercetările. Aici însă, Borş, cu eleganţa-i obişnuită, prin vorbe blânde, reuşeşte să obţină de la cel ce îl păzea în poliţia Buzău permisiunea de a se duce la latrină. S-a dus şi... dus e şi în ziua de astăzi. Deşi urmărit, Borş a dispărut printr-un geam al latrinei şi n-a putut fi prins până acum. Fotografia pe care o dăm aici e a lui Vasile Haralambie Borş, spre cunoştinţa publicului.
Din “Universul”, 26 februarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×