x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Incendiul din Calea Văcăreşti

Acum 100 de ani. Incendiul din Calea Văcăreşti

04 Sep 2012   •   21:00

Un violent incendiu a izbucnit aseara, pe la orele 11, in Calea Vacaresti No. 32, proprietatea dlui Weizendorf, librar domiciliat in aceeasi casa. Imobilul incendiat e cu un etaj. La parter se afla: in partea dreapta a cladirii libraria "La micul student" a dlui Weizendorf, alaturi e ceasornicaria lui Sami Silberman, la mijloc bacania M. Pechet, "La Tecucianu", iar in partea stanga, carciumea lui Sami Herscovici. La etaj locuiesc: familia Spiner, proprietarul unui magazin din strada Decebal, Sapse Ziegel si proprietarul caselor, d. Weizendorf.

Cum s-a declansat incendiul
Pe la orele 11, d. subcomisar Aurel Niculescu, de la circ. 26, facand revizia sergentilor din post, in momentul pe cand trecea prin fata Halei de vechituri, a fost viu alarmat de o detunatura puternica ce se auzea in bacania "La Tecucianu". Detunatura a fost atat de puternica, incat geamurile bacaniei au fost facute tandari. Ce se intamplase? Un baiat din bacanie, umbland cu spirt denaturat, acesta a luat foc si, facand explozie, spirtul aprins s-a revarsat prin bacanie. In cateva clipe, rafturile si marfa au luat foc si flacarile au razbit prin geamurile sparte. D. subcomisar a dat imediat alarma, si la locul incendiului au sosit posturile Central si Radu Voda, sub comanda dlui maior Urlateanu si a dlui locotenent Todirescu.

Focul se inteteste
In momentul cand au sosit pompierii, flacarile au razbit la etaj, intinzandu-se si la pravaliile de alaturi. Inainte de a se incepe operatiunile de stingere, focul s-a comunicat si la acoperisul casei, asa ca intreaga cladire era o mare de flacari. Vantul, care pana in acest moment batea incet, in scurt timp s-a intetit, devenind o adevarata furtuna. Focul alimentat de vant se intindea cu iuteala fulgerului, facand adevarate ravgii prin pravaliile de la parter si locuintele de la etaj.

Pompierii actioneaza
Pompierii au pus repede scari la ferestrele de la etaj, salvand in felul acesta o femeie batrana care era sa cada victima flacarilor. D. locotenent Todirescu a dovedit cu ocazia aceasta un curaj extraordinar. Insotit de cativa pompieri, a patruns in camerele incendiate de la etaj si a reusit sa salveze mobila si lucrurile mai de valoare de prin odai, apoi s-a urcat pe acoperisul casei incendiate, de unde conducea operatiunile de stingere.

Ploaia de la miezul noptii
Vantul, care sufla cu furie, ducea scanteile departe, periclitnd cladirile invecinate, hala de vechituri, care se afla peste drum de locul incendiului, si mi ales restul de camere din curtea cladirii incendiate, locuite de mai multe familii. Din bacanie si locul de deasupra bacaniei nu a putut fi salvat nimic. La ora 1 noaptea, o ploaie marunta a inceput sa cada, si vantul s-a mai potolit, asa ca orice pericol pentru intinderea focului era exclusa. La orele 2 si jumatate, focul a fost complet stins.
Din "Universul", 5 septembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×