x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Interview cu Regele Carol

Acum 100 de ani. Interview cu Regele Carol

13 Mar 2012   •   21:00

Ziarul "Neues Wiener Tagblatt" pu­blica interviewul unui publicist vienez cu regele Carol al Romaniei. In introducere, publicistul in chestie spune ca suveranul roman arata foarte bine si pare intinerit: ochii ii stralucesc in plina vigoare, glasul ii e puternic, nimeni n-ar banui ca are 73 de ani. (...)

Audienta ziaristului vienez a durat de la orele 12 jumatate pana la orele doua fara un sfert. Regele a intrebat de sanatatea imparatului Franz Josef, exprimandu-si dorinta de a-l revedea in curand si ma­nifestandu-si inalta consideratie ce are pentru el. A vorbit apoi de de­functul ministru de externe austro-ungar, contele Aehrenthal, pe care l-a apreciat, cunoscandu-l ca amic sincer al Romaniei. Pe actualul mi­nistru de externe, contele Berchtold, nu-l cunoaste personal, dar cunoaste stralucita-i reputatie si este convins ca nu va parasi calea predecesorului sau. (…) Deoarece tocmai sosise o telegrama despre atentatul de la Roma, regele si-a exprimat simpatia pentru perechea regala italiana si bucuria pentru salvarea ei.

El vorbi despre eforturile facute de puteri pentru a mentine pacea in Europa si adaose ca guvernul lui nu lipseste a da sfaturi bune in acest sens si el insusi face tot posibilul pentru a se evita complicatiuni. Din acest punct de vedere, Romania se inteme­iaza de o parte pe o mare dezvol­tare economica si de alta pe forta ei mi­litara. (…) Arata apoi reformele mi­litare incepute sub auspriciile sale si votate in Parlament. (…) Publicistul termina cu urmatoarele cuvinte: "Asupra politicii interne regele s-a pronuntat numai intru atata cat si-a exprimat dorinta arzatoare ca adversitatile sa se modereze si ca o activitate normala sa fie pornita".
Din "Dimineata", 14 martie 1912; text selectat de Magda Cristina Ursache

×