x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Macedo-românii şi războiul din Balcani

Acum 100 de ani. Macedo-românii şi războiul din Balcani

18 Oct 2012   •   00:09
Acum 100 de ani. Macedo-românii şi războiul din Balcani

Aseară s-a ţinut la sediul societăţii "Macedo-române" din Capitală o întrunire a românilor macedoneni în chestia războiului din Balcani. A prezidat d. dr. Ghiulamila, care a dat cuvântul dlui Taşcu. D. dr. Taşcu Pucerea mulţumeşte presei pentru sprijinul ce dă cauzei aromâne şi spune că tinerii au pornit să facă ceva în Macedonia de românii sunt măcelăriţi de bandele greco-bulgare. Vorbeşte de echipa sanitară a românilor macedoneni şi spune că duminică vor pleca opt medici şi doi farmacişti aromâni pe câmpul de luptă. Echipa sanitară e încurajată şi de îndemnul dlui ministru C. Dissescu, care a înflăcărat mult pe medicinişti. E nevoie însă ca echipa să meargă bine organizată ca să prezinte cu strălucire neamul românesc. Propune un comitet studenţesc care să strângă fonduri în acest sens.

Cruţarea elementului românesc

A doua chestiune este de a se şti dacă guvernul român a luat măsuri ca beligeranţii aliaţi să cruţe elementul românesc din Macedonia. Propune să se facă această întrebare guvernului, care să intervină la Sofia în sensul opririi bandelor de a ucide pe români. A făcut ori n-a făcut aceasta guvernul? Noi nu ştim încă. Credem că avem dreptul la aceasta, pentru că suferă românii de la Pind.

Sprijin pentru Semiluna Roşie
Cu preşedintele nostru sau fără el, va trebui să facem un apel pentru sprijinirea Semiluniei Roşii. Acesta este un ajutor cum n-a făcut niciodată diplomaţia ţării româneşti, de la care cerem numai să încurajeze acest gest. E o faptă şi umanitară, şi naţională, ca să vadă guvernul turcesc că fac şi românii macedoneni cât pot. Trebuie să ne expunem penru ţară şi pentru neam.

Rolul presei în proteguirea aromânilor
Dl dr. Ghiulamila spune că sunt două chestiuni care nu pot lăsa indiferenţi pe românii macedoneni: chestiunea semilunii roşii şi a proteguirii aromânilor. Sper că se vor lua măsuri de îndreptare şi fac un apel călduros către presă ca să ne ia apărarea, pentru că şi clasa conducătoare, şi străinătatea vor ţine seama de noi graţie presei. Nu ne îndoim că presa română şi străină vor ţine seama şi pe viitor de elementul românesc din Macedonia, care suferă mai mult în actualele împrejurări. Ei nu cer decât să se dezvolte paşinic pe cale culturală. E un spectacol trist ca românii să lupte cu români, fraţii cu fraţi, pentru că sunt români în armata turcă. Se ucid astfel fraţi pe fraţi.

"Noi n-avem porniri războinice"

Propunerea Crucii Roşii face cinste studenţilor macedoneni, care vor ajuta pe toţi cei căzuţi în război, fără dosebire de neam. Noi n-avem porniri războinice acum, nici năzuinţi ca ale popoarelor aliate, ci voim ajutorul celor căzuţi în război. Echipa sanitară aromână ar fi bine să se pună în legătură cu echipa sanitară pe care o trimite ţara noastră şi să plece o dată cu ea.
Din "Universul", 18 octombrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş

×